Internacional 18/05/2019

Cristina Fernández serà número 2 a les eleccions argentines

Anuncia la seva candidatura a vicepresidenta darrere d'Alberto Fernández, excap de gabinet

Ara
2 min
Cristina Fernández en la presentació de la seva autobiografia.

BarcelonaSorpresa a l’Argentina. L’expresidenta argentina Cristina Fernández (2007-2015) ha anunciat aquest dissabte que es presentarà als comicis de l’octubre però en qualitat d'aspirant a vicepresidenta. En un vídeo de 12 minuts difós a través del seu compte de Twitter, Fernández reconeix que “cal deixar de banda les ambicions i les vanitats personals" i es mostra disposada a “aportar allà on pugui ser més útil”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’expresidenta augura que “caldrà governar una Argentina un altre cop en ruïnes, amb un poble un altre cop empobrit”, i per fer-ho apunta que serà necessària una àmplia coalició.

Fernández ha acabat cedint així als sectors que la qüestionaven dins del peronisme, i també al fet que el seu rival, l’actual president, el conservador Mauricio Macri, creu que ho tindria més fàcil a les eleccions si ella fos la candidata.

La vídua de l’expresident Néstor Kirchner serà la número 2 de l’advocat Alberto Fernández, de 60 anys, que havia estat el seu cap de gabinet i també el del seu marit fins al 2008, quan va plegar en ple conflicte amb els empresaris del sector agrícola, que rebutjaven els nous impostos a la soja que volia imposar la presidenta. “Alberto, a qui conec des de fa ja més de 20 anys i amb qui vaig tenir diferències, va ser cap de gabinet de Néstor durant tota la seva presidència i vaig veure com decidien junts el govern més ampli possible”, diu l’aspirant a vicepresidenta.

La primera prova de foc l’hauran de superar l’11 d’agost,a les primàries obligatòries en què els ciutadans hauran de decidir els candidats de cada partit. No se sap encara si hi haurà més candidats peronistes.

L’Argentina pateix una recessió des de fa un any per l’abrupta depreciació del peso davant del dòlar i per una sequera que ha afectat greument la producció agropecuària. Actualment pateix un 55,8% d’inflació.

stats