Internacional 05/06/2014

Una allau de crítiques obliga a cancel·lar la festa de benvinguda al soldat alliberat a l'Afganistan

Les autoritats del seu poble, Hailey, es fan enrere perquè temen enfrontaments entre els simpatitzants i els detractors que l'acusen de desertor

Ara
2 min
Les celebracions en honor a Bowe Bergdhal s'aturen de moment a Hailey. REUTERS

BarcelonaNou capítol en l'afer del soldat nord-americà, Bowe Bergdahl, amb ressonàncies que han fet créixer les comparacions amb la sèrie televisiva 'Homeland'. La pressió dels crítics que li han sorgit per tot el país ha fet que finalment s'hagi cancel·lat la celebració de benvinguda que se li estava preparant per al 28 de juny al seu poble, Hailey, a Idaho, una petita població on hi viuen 8.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'agència Reuters, a causa del ressò del cas a la premsa dels Estats Units, que ha donat veu als ex companys del soldat contradient la versió que el presenta com un heroi, les autoritats de Hailey han rebut una allau de correus electrònics i trucades de persones contràries al fet que s'honori a algú sobre qui, de moment, pesen encara una enorme quantitat d'interrogants i que podria ser un desertor.

La celebració havia de ser inicialment un recordatori al soldat en el cinquè aniversari del seu suposat rapte per part dels talibans, el 30 de juny del 2009. La polèmica sobre el cas, però, ha fet que els organitzadors treguin el peu de l'accelerador al·legant que un poble com Hailey no té la capacitat per garantir la seguretat en un esdeveniment que podria enfrontar a simpatitzants i detractors del soldat.

Bergdahl estava "en perill"

Mentrestant continua la controvèrsia al voltant de la manera en què s'ha fet l'intercanvi amb cinc talibans presos a Guantánamo. El secretari de Defensa nord-americà, Chuck Hagel, ha declarat en una entrevista concedida a la BBC que la decisió de fer l'intercanvi va ser "unànime" i que la Casa Blanca va decidir actuar sense avisar perquè tenia informacions que la vida del soldat estava "en perill".

D'acord amb l'agència Reuters, el president dels Estats Units, Barack Obama, coneixia els rumors sobre la suposada deserció de Bergdahl, però la Casa Blanca ha quedat sorpresa per la virulència de la reacció dels seus crítics. La idea d'intercanviar aquest soldat sembla que ve de lluny, però no ha estat fins que Qatar s'ha ofert per acollir els talibans alliberats que l'Administració Obama es va decidir a tirar endavant.

stats