Internacional 31/05/2021

Els demòcrates de Texas bloquegen de moment el projecte de llei electoral que restringia el dret a vot

Les mesures encara es podrien aprovar mitjançant una sessió plenària especial

Nick Corasaniti - The New York Times
3 min
Activistes a favor dels drets de vot durant una protesta a Austin a principis de maig contra la votació de la reforma a Texas

Els demòcrates de Texas van marxar massivament del Parlament estatal aquest diumenge a la nit per forçar el fracàs d'una proposta republicana de reforma generalitzada de la llei electoral texana. L'acció, que va privar la sessió del nombre mínim de legisladors que es necessitava per dur a terme una votació abans del temps límit de mitjanit, va suposar un dur revés per als republicans, que havien convertit la proposta de nova llei electoral en una de les seves principals prioritats.

El governador texà, Greg Abbott, republicà, va dir que convocaria una sessió especial, que podria començar l'1 de juny, per reiniciar el procés. També va manifestar que està fermament d'acord amb un projecte de reforma de la llei electoral i, en un comunicat, va qualificar de "profundament decebedor" el fet que no s'aprovés diumenge. Tot i que els republicans es veurien afavorits en cas d'aprovació del projecte de llei en una sessió especial, el gir inesperat dels esdeveniments de diumenge és un nou obstacle en la seva fita de promulgar una llei electoral de gran abast que incorpori les restriccions de vot més rígides del país, i que convertia l'estat en un dels que serà més difícil poder votar.

La proposta final incloïa noves restriccions en el vot per absència; atorgava una àmplia autonomia i autoritat als observadors; augmentava les penalitzacions per errors o delictes per part de funcionaris electorals i prohibia tant la votació automàtica com la votació durant 24 hores, dos processos que es van utilitzar per primera vegada en les eleccions presidencials del 2020.

La incapacitat dels republicans d'aprovar la mesura diumenge a la nit va ser el primer gran fracàs del partit en el seu esforç per aconseguir restringir el vot arreu de la nació. Després d'un llarg debat a la Cambra de Representants de l'Estat, en què els demòcrates van plantejar nombroses objeccions, van organitzar llargues sessions de preguntes i respostes i van aprofitar les maniobres processals. Els demòcrates van marxar en massa i al fer-ho van deixar la cambra amb 14 membres menys dels 100 requerits per poder continuar. Sense el quòrum necessari, Dade Phelan, el president del Congrés, va ajornar la sessió.

Chris Turner és el president demòcrata de la Cambra i qui va motivar l'acció a través d'un missatge que va enviar a tots els membres del seu partit on hi deia: "Membres, agafeu la clau i marxeu de la Cambra discretament. No aneu a la galeria. Sortiu de l'edifici. Chris". En una declaració l'endemà al matí, Turner va dir que abandonar la sala havia sigut l'últim recurs. "Era evident que els republicans volien acabar de pressa amb el debat per aprovar la seva proposta", va dir. "En aquell moment no teníem més remei que prendre mesures extraordinàries per protegir els nostres electors i el seu dret a vot".

Les reformes, criticades per racistes

Després que es fes públic el text definitiu de la llei, el president dels Estats Units, Joe Biden, va denunciar-lo, juntament amb lleis similars presentades a Geòrgia i Florida, les va definir com "un assalt a la democràcia" i va considerar que els canvis estan "desproporcionadament dirigits als americans negres i hispans".

Va instar el Congrés a aprovar els diversos projectes de llei electoral dels demòcrates, el més ambiciós dels quals és la llei per al poble, que ampliaria l'accés al vot, reduiria el rol dels diners en la política, reforçaria l'aplicació de les lleis electorals existents i limitaria el frau electoral. Una altra proposta consisteix a restaurar parts crucials de la llei de dret de vot de 1965, que va ser anul·lada pel Tribunal Suprem el 2013, inclòs el requisit que alguns estats rebessin l'aprovació federal abans de canviar la seva llei electoral.

A part de Texas, diversos estats com Arizona, Ohio i Michigan estan votant propostes de reforma de la llei electoral. Els republicans de Michigan s'han compromès a intentar esquivar un probable veto del governador. Els polítics republicans d'aquests estats han comptat amb un ampli suport de les bases i uns mitjans de comunicació conservadors que han assumit el discurs, demostrat com a fals, de frau electoral.

Els grups en defensa del dret a vot fa temps que assenyalen Texas com un dels estats on és més difícil votar. Un estudi recent de la Universitat d'Illinois va situar Texas a l'últim lloc en un índex que mesura la dificultat per votar.

Copyright The New York Times

stats