Desgavell de criteris d'edat a Europa amb la vacuna d'AstraZeneca

Els llindars per vacunar varien dels 55 als 65 anys en funció del país i també hi ha casos en què es manté suspesa

4 min
Marta Temido, la ministra portuguesa de Salut, amb la comissària de Salut, Stella Kyriakides.

Brussel·lesL'Agència Europea de Medicaments (EMA) va refermar-se ahir en la seguretat i eficàcia de la vacuna d'AstraZeneca malgrat que en casos "molt rars" pugui provocar trombes com a efectes secundaris. Davant aquesta decisió del regulador comunitari, cada govern de la Unió Europea pot adoptar els criteris que consideri més adequats per administrar el fàrmac desenvolupat pel laboratori d'Oxford, perquè la UE no té competències en l'àmbit sanitari, cosa que ja ha provocat un desgavell de criteris malgrat la crida de la Comissió Europea a "coordinar-se" per no "alimentar dubtes", en paraules de la comissària de Salut, Stella Kyriakides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els ministres de Salut de la UE es van reunir després de la decisió de l'EMA per videoconferència i van emetre un buit comunicat en què, de fet, ja admetien que hi ha "diferents interpretacions" de les conclusions del regulador comunitari davant el fet que la majoria de casos de trombosi s'hagin donat en persones menors de 60 anys i dones. Les institucions poden fer poca cosa més que una "crida" a coordinar al màxim la resposta, tal com va dir la ministra de Salut portuguesa, Marta Temido, després de la reunió: "Aquesta decisió és tècnica, no política. Hem de continuar seguint les indicacions científiques que dona l'EMA i les seves opinions". Tot i això, els criteris difereixen arreu de la Unió Europea.

Belgues i francesos limiten AstraZeneca a majors de 55 anys

Bèlgica va ser un dels primers països a pronunciar-se. El govern federal va convocar una reunió interministerial en què els responsables de Salut del país van decidir que només es punxarà amb la vacuna d'AstraZeneca les persones que tinguin més de 55 anys. El ministre federal de Salut, Frank Vandenbroucke, i el seu homòleg flamenc, Wouter Beke, han assegurat aquest dijous a la ràdio De Ochtend que aquesta decisió tindrà un impacte menor en la campanya de vacunació del país. Vandenbroucke ha celebrat la decisió de l'EMA però també ha sigut crític: "Ens hagués agradat que fes una anàlisi més profunda del risc d'efectes secundaris per grups d'edat. No vaig ser l'únic que va dir això en la reunió de ministres de dimecres". Bèlgica, com la resta de països europeus, està esperant més informació per saber què fer amb les persones menors de 56 anys que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca.

Les autoritats franceses ja fa setmanes que només administraven la vacuna d'Oxford a majors de 55 anys després d'haver reprès la campanya quan es va aturar després de la detecció de casos de trombosi.

Itàlia, Alemanya i Espanya posen el límit als 60 anys

El govern de Mario Draghi també es va pronunciar ràpidament dimecres i va decidir prioritzar la vacunació amb AstraZeneca a majors de 60 anys. "La posició decidida pel ministre després de mantenir un debat amb experts és recomanar l'ús preferencial a les persones de més de 60 anys d'edat", va dir el president del Consell Superior de Sanitat italià, Franco Locatelli. Roma, però, ha decidit que les persones que ja han rebut la primera dosi podran rebre la segona perquè "no hi ha elements" per decidir el contrari. Espanya l'administra només entre 60 i 69 anys mentre que Portugal també ha aprovat aquest vespre que només es posi als majors de 60 anys.

D'aquesta manera, Draghi se sumava a la política d'Alemanya, que ja havia deixat d'administrar la solució de la farmacèutica anlgosueca a menors de 60 anys perquè, de fet, va ser un dels països que va detectar els casos greus de trombosi i un dels primers a paralitzar la vacunació del tot. Alemanya recomana també que les persones que només tenen pendent la segona dosi rebin una altra vacuna. Aquest dijous el ministre de Salut, Jens Spahn, ha reiterat que el país està disposat a negociar bilateralment amb el fabricant de la vacuna russa Sputnik, davant la decisió de la UE de no negociar un contracte preliminar a escala europea. La decisió, però, quedaria sempre supeditada a l'aprovació de l'EMA.

Prohibició absoluta o altres criteris

Encara hi ha altres opcions però dràstiques. Els Països Baixos o Bulgària van suspendre del tot la vacunació amb la solució d'Oxford i encara no han decidit aquest dijous quin criteri seguiran. També Dinamarca o Noruega apliquen una suspensió absoluta. Finlàndia, per exemple, ja l'aplicava només a majors de 65 anys. A banda, el Regne Unit ha decidit oferir una altra vacuna als menors de 30 anys.

En la majoria de països de l'est europeu, com ara Polònia, Hongria o Romania i també Àustria i Grècia, continuen administrant-la a tots els adults. Cal recordar que la d'AstraZeneca és la vacuna més barata i en la qual se centrava l'estratègia de vacunació de la majoria de països europeus, d'aquí que els constants incompliments hagin complicat la campanya de vacunació arreu del continent.

"Les polítiques de vacunació són competència nacional", ha repetit aquest dijous un portaveu de la Comissió Europea quan li han preguntat per aquest desgavell de criteris arreu de la UE. Aquest portaveu ha defensat la decisió de l'EMA i ha recordat que els governs nacionals poden optar per aplicar polítiques més estrictes a la recomanació del regulador comú.

stats