Internacional 06/06/2021

Després de l'esclat del volcà de Goma: la lluita per trobar menjar i sostre

El volcà Nyiragongo va erupcionar el 22 de maig i amenaça amb un nou desastre humanitari

Finbarr O’Reilly / Declan Walsh (THE NEW YORK TIMES)
4 min
Dones i nens congolesos sense llar es refugien en una església a Sake, prop de Goma

Goma (República Democràtica del Congo)Columnes de fum i cendra surten de la muntanya de Nyiragongo, un dels volcans més actius del món, que va entrar en erupció el 22 de maig i va matar desenes de persones, a més de destruir 5.000 cases a Goma. Els terratrèmols i rèpliques que van atemorir la ciutat, ensorrar edificis i forçar una evacuació massiva, fa temps que s'han acabat. Els científics que gosen tornar-se a acostar al volcà, encara calent, diuen que el perill sembla que ha passat, per ara. "No descarto la possibilitat d'una altra erupció", diu Dario Tedesco, un vulcanòleg que ha estudiat els volcans del Congo des del 1995. "Estadísticament, hi ha molt poques possibilitats que això passi". El govern congolès, però, manté l'àrea en "alerta roja" i ha advertit als residents que es mantinguin alerta. Per a molts habitants de Goma, sense sostre i afamats, la crisi només fa que empitjorar.

Milers de persones van ser evacuades a causa de l'erupció inesperada del Nyiragongo, la primera en dues dècades, i mig milió més han quedat sense accés a aigua potable perquè la cendra va contaminar l'aigua de la reserva principal. Els que han perdut la casa dormen en esglésies, escoles o les cases de bons samaritans, i d'altres passen la nit al carrer. Molts habitants diuen que pràcticament no han menjat en els últims 11 dies. Els grups d'emergències adverteixen d'un possible brot de còlera. "Ens vam emportar el que vam poder per menjar", explica Charmante Kivara Siviwha, de 23 anys, en una entrevista a la classe on ha estat dormint, sobre el terra de formigó, amb la seva filla de quatre mesos. "Però no n'hi ha prou per a tots els nens". Siviwha comparteix el seu recer a Sake, al nord-est de Goma, amb 40 persones més, però ella no vol tornar-se'n a casa per por d'una nova erupció.

Els científics alerten que una possible segona erupció a Nyiragongo podria començar amb una "erupció límbica", un fenomen estrany que, en el cas de Goma, implicaria que sortís una quantitat enorme de fum de gas nociu de les profunditats del llac Kivu, que engoliria la ciutat i molts dels seus habitants. A més, gasos nocius han emergit d'un volcà més petit i proper que va entrar en erupció per última vegada el 2011, el Nyamulagira. La por s'ha estès davant la possibilitat que aquest també entri en erupció. "Tinc por, principalment del gas", diu Siviwha, "però, els terratrèmols també fan molta por".

El paissatge desolador de Goma després de l'erupció del volcà Nyiragongo

Abandonats per les autoritats

Amb milers de voluntaris i personal d'ajuda humanitària evacuats, molts cap a Ruanda, els habitants de Goma s'han hagut d'espavilar sols. Els grups d'emergències han demanat provisions per als ciutadans. "Menjar, latrines, sostre, mantes i cubells per a l'aigua", enumera com a necessaris Magali Roudaut, voluntària de Metges Sense Fronteres. Prop d'un milió de residents van abandonar Goma després de l'erupció.

Però alguns ja han començat a tornar a casa, i una sensació de certa normalitat ha tornat a certes zones de la ciutat. El ritme de la música torna a ressonar en alguns bars, i la mina de coltan, un mineral molt utilitzat per fer telèfons mòbils i altres dispositius electrònics, i que s'ha trobat en abundància als voltants de la ciutat, torna a funcionar. El ritme de la violència també ha tornat. Almenys 55 persones van ser assassinades en atacs en dos pobles del nord de Goma diumenge, segons van informar les Nacions Unides. Va ser el dia de més violència a la regió en els últims quatre anys. Alguns oficials locals van culpar directament de l'atac les Forces Democràtiques Aliades, un grup rebel vinculat a Estat Islàmic. Però segons diversos estudis sobre la violència a l'est del Congo des del juny de 2017, l'atac podria haver estat provocat per tensions ètniques. Les comunitats locals culpen de la violència membres armats del grup ètnic Banyabwisha.

Després de l'última erupció del Nyiragongo l'any 2002, que va posar fi a la vida de 200 persones i va deixar-ne unes 100.000 sense casa, es va trigar anys a reconstruir les cases destruïdes i els carrers i infraestructures de Goma. Una altra conseqüència de l'erupció va ser que uns 1.400 infants es van separar de la família, segons dades de l'agència de l'ONU. D'aquests, almenys 900 menors s'han retrobat amb els seus pares, entre ells el Chiza Matondo, de 5 anys. Durant dies després de l'erupció, el germà d'en Chiza voltava pels barris cridant el nom del nen amb un megàfon. Els seus pares van buscar en centres on els nens perduts es registraven i eren acollits, i la seva preocupació augmentava cada dia que passava. Finalment, després de sis dies, la Creu Roja va reunir el Chiza amb la seva família.

"Només volia riure i agafar-lo a coll", diu la seva tieta, Nyota Matondo. "Estem molt contents ara". El pare dels nens no hi era, havia anat a comprar un animal per sacrificar i celebrar el retrobament. "Una gallina, o potser una cabra".

Membres de Metges Sense Fronteres ajuden a les persones que han quedat sense llar

Copyright by The New York Times

stats