discrepàncies a la cúpula de Pequin
Internacional 15/03/2012

La destitució d'un dirigent del Partit Comunista obre una crisi política a la Xina

Bo Xilai, alcalde de Xongquin, era considerat un líder aperturista. La seva família havia estat represaliada durant la Revolució Cultural i està investigat per relacions amb els Estats Units

Agències
2 min
Bo a la sessió plenària del Congrès Popular xinès / AFP

BarcelonaPequín ha cessat Bo Xilai, prominent líder polític i alcalde de Xongquin, una ciutat de 40 milions d'habitants, i un dels candidats a formar part de la nova cúpula del partit comunista, informa l'agència estatal Xinhua. La decisió obre una crisi política que alguns analistes consideren la més greu que viu la Xina des de l'esclafament de la revolta estudiantil a Tiananmen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bo, de 62 anys, va ser objecte d'un escàndol fa un mes, quan es va saber que el seu antic cap de la policia havia visitat el consolat dels Estats Units, cosa que va desencadenar rumors sobre si estava intentant desertar. Bo va declarar que "havia fet confiança en la persona equivocada", i les autoritats van obrir una investigació. El líder destituït podria ser jutjat per revelar secrets del partit a "l'enemic", un delicte castigat amb la pena de mort.

El cessament arriba l'endemà de la clausura de la sessió anual de l'assemblea parlamentària, el Congrés Nacional del Poble, on l'absència de Bo va aixecar especulacions sobre el seu futur. En tancar al sessió, el primer ministre, Wen Jiabao, va demanar reformes polítiques per evitar una nova Revolució Cultural.

Els analistes destaquen "l'estil occidental" de Bo. Com el segon en el rànquing successori, l'actual vicepresident de la Repúblicia Popular de la Xina Xi Jinping, és el fill d'un antic dirigent comunista, però ha sabut forjar una personalitat pública pròpia i ha tingut una presència mediàtica destacada. Havia estat ministre de Comerç abans de liderar Xongquin, una de les cinc principals ciutats de la Xina. Va passar cinc anys a la presó per pertànyer a una família considerada "intel·lectual" i crítica amb el sistema durant la Revolució Cultural. El seu pare, Bo Yibo, era company de Mao Tse Tung, i va ser perseguit en aquella època. La seva mare es va suïcidar. Bo va ser rehabilitat pel règim i va recuperar tradicions maoistes que li van valer el sobrenom de "Roig", mentre impulsava reformes liberalitzadores i s'enfrontava amb la policia a les màfies.

stats