La destrucció de Mariúpol, fotografiada per satèl·lit

No hi ha electricitat, ni aigua ni menjar a la ciutat després de gairebé dues setmanes de bombardejos russos

ARA
2 min

BarcelonaNo hi ha electricitat, ni aigua, ni menjar. La gent està tan absolutament desesperada que totes les botigues i les farmàcies han estat saquejades, segons ha explicat el cap de l'oficina del Comitè Internacional de la Creu Roja a Mariúpol, Sasha Volkov. Aquesta ciutat del sud-est d'Ucraïna amb prop de mig milió d'habitants està sent bombardejada per les tropes russes des de fa gairebé dues setmanes. Les fotografies satèl·lit parlen per elles mateixes: mostren clarament l'abans i l'ara a la ciutat. El que abans era una àrea residencial amb zones verdes, ara és un terra marronós i devastat. On abans hi havia centres comercials, ara són edificis destruïts, tal com mostren les fotografies següents.

"L'Ajuntament distribueix ampolles d'aigua en alguns punts, però no n'hi ha prou per cobrir les necessitats. Molts no tenen aigua per beure", també ha explicat el representant del Comitè Internacional de la Creu Roja, que descriu una situació dantesca. Les baralles entre la gent són constants per aconseguir menjar o gasolina. Perquè de gasolina tampoc no en queda i la gent forada els dipòsits de qualsevol cotxe que troba al carrer per obtenir-ne.

El ministre d'Afers Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, s'ha reunit aquest dijous a Turquia amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, però no hi ha hagut cap progrés per garantir un corredor humanitari que permeti a la població de Mariúpol poder fugir de la ciutat, segons ha admès ell mateix.

Dimecres un hospital infantil va ser bombardejat a Mariúpol i hi van morir tres persones i almenys disset van quedar ferides, segons fonts ucraïneses. Malgrat això, el cap de la diplomàcia russa ha negat que a l'hospital hi hagués pacients i ha acusat "els mitjans occidentals" de presentar una visió esbiaixada de la realitat. En canvi, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha mostrat convençuda aquest dijous que el bombardeig és un crim de guerra que cal investigar.

stats