Internacional 24/10/2019

Els 39 morts en un camió prop de Londres eren xinesos

Investiguen si darrere hi ha màfies de tràfic de persones

Ara
2 min
La policia escorcolla el camió on s'han localitzat els cadàvers a la localitat de Grays

BarcelonaLa policia britànica va confirmar ahir que les 39 persones que van aparèixer mortes dimecres a l’interior d’un camió frigorífic a pocs quilòmetres de Londres eren de nacionalitat xinesa. També va concretar que es tracta de 31 homes i vuit dones, una d’aquestes adolescent. A tots se’ls estaven practicant ahir les autòpsies per determinar la causa de la mort i per tractar d’identificar-les una per una. Alhora, la policia va rebre autorització judicial per allargar almenys 24 hores més la seva custòdia i l’interrogatori a l’únic detingut fins al moment, el conductor del camió, un home de 25 anys d’Irlanda del Nord identificat com a Mo Robinson.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant, a Irlanda del Nord es van fer tres escorcolls: un a la casa del camioner, un altre en un habitatge proper que compartia amb els seus pares i un altre en una tercera propietat. Les forces policials hi van confiscar alguns ordinadors i més material.

La localitat on viu la família del detingut, Laurelvale, estava en “estat de xoc”, segons va dir el seu alcalde a la BBC, que va explicar que el pare de Robinson s’havia assabentat de la detenció del seu fill a través dels mitjans i les xarxes socials. Ahir a la tarda, la policia va traslladar els pares del detingut fins a Anglaterra perquè poguessin veure el seu fill. El jove era conductor per compte propi i, de moment, ahir a última hora encara no havia transcendit cap detall de la seva declaració.

Fonts citades per mitjans locals apuntaven que va ser el mateix conductor qui va alertar els serveis d’emergència dimecres a la matinada quan va trobar els cossos sense vida dels immigrants. L’home, però, està detingut com a sospitós d’assassinat.

La cabina del camió era originària d’Irlanda del Nord i va recollir el contenidor frigorífic al port de Purfleet, al Tàmesi, on va desembarcar procedent del port de Zeebrugge, a Bèlgica. La fiscalia belga va obrir dimecres mateix una investigació per determinar si el camió va passar pel seu territori. L’Agència Nacional del Crim britànica ja havia advertit de l’augment d’aquestes màfies a Bèlgica arran del tancament d’un campament de refugiats, i les autoritats frontereres havien revelat que Zeebrugge s’ha convertit en un dels ports clau d’embarcació d’arribades clandestines.

Investigació a les màfies

Aquesta agència treballa per determinar si hi havia algun “grup del crim organitzat” implicat en les morts. Es tracta de determinar si darrere dels fets hi ha una màfia de tràfic de persones. La policia d’Essex investiga la possibilitat que una d’aquestes bandes de crim organitzat operi a Irlanda del Nord traficant amb persones per vendre-les en xarxes il·legals, segons Efe.

El vehicle està registrat a Bulgària, però el govern búlgar ja va informar dimecres que l’havia registrat una persona irlandesa i que des del 2017 el camió no havia tornat a trepitjar el país.

Ahir a la tarda es va iniciar el procés de trasllat dels cossos a l’hospital de Broomfield. Ambulàncies privades amb escorta policial traslladaven a poc a poc les restes al centre perquè les analitzin, en un procés que s’allargarà tot el cap de setmana, segons la policia.

stats