Internacional 02/10/2018

Detenen l’alcalde de Riace, símbol de l’acollida d’immigrants

Acusen Lucano d’orquestrar matrimonis per regularitzar estrangers

Soraya Melguizo
3 min
Domenico Lucano, alcalde de Riace, en una imatge d'arxiu. MARIO LAPORTA / AFP

RomaL’alcalde de Riace, una petita població del sud d’Itàlia considerada símbol d’integració, es troba en arrest domiciliari acusat d’afavorir la immigració irregular i d’haver comès presumptes irregularitats en la gestió dels fons públics destinats a l’acollida. Domenico Lucano s’havia enfrontat públicament en els últims mesos amb el ministre d’Interior italià i líder de la Lliga, Matteo Salvini, que havia carregat contra el model de portes obertes proposat per l’alcalde.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mimmo Lucano, com se’l coneix al poble, es troba en arrest domiciliari des de dilluns juntament amb la seva companya sentimental, Tesfahun Lemlem, a qui se li ha comunicat la prohibició de quedar-se a Itàlia, segons ha informat la fiscalia de Locri en una nota oficial. Segons la premsa local, l’alcalde i la seva companya haurien violat algunes normatives per permetre l’obtenció de permisos de residència a immigrants irregulars. Segons el jutge d’instrucció, Lucano i Lemlen haurien organitzat “autèntics matrimonis de conveniència” entre ciutadans de Riace i dones estrangeres “amb l’objectiu de concedir de manera il·lícita la permanència d’aquestes últimes en territori italià”.

Lucano estava sent investigat des del novembre passat per abús de poder i per un presumpte frau en la gestió dels fons que concedeix el ministeri de l’Interior i la delegació del govern de Reggio Calàbria destinats a l’acollida dels refugiats i sol·licitants d’asil polític. La Guàrdia de Finances va escorcollar llavors l’Ajuntament i la residència privada de l’alcalde. Les autoritats italianes també sospiten que l’alcalde podria haver comès irregularitats en la concessió dels contractes del servei de recollida d’escombraries a la localitat.

Després dels problemes en la justificació de les despeses denunciats per la delegació del govern, el ministeri d’Interior va bloquejar el finançament als projectes d’acollida al municipi. En una recent entrevista amb l’ARA Lucano va assegurar que s’havia “construït una imatge falsa per denigrar el missatge polític que demostra que l’acollida és possible”. “Però hem tingut la solidaritat internacional”, confessava amb orgull.

Solidaritat internacional

Nombroses personalitats públiques, com l’escriptor Roberto Saviano o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va visitar Riace aquest estiu, han manifestat la seva solidaritat amb l’alcalde després de la detenció. “La Itàlia de Matteo Salvini persegueix i deté Mimmo Lucano [...], exemple d’acollida i cohesió social. Les ciutats europees hem de reaccionar!”, va escriure Ada Colau a Twitter.

El 2016 la revista Time va seleccionar l’alcalde d’aquest municipi, de tot just 1.800 habitants, com una de les 50 persones més influents del món, al costat del papa Francesc o de la cancellera alemanya Angela Merkel, per haver retornat vida al poble a través d’un model exemplar d’acollida de refugiats. I fins i tot el cineasta alemany Wim Wenders va rodar un documental a la localitat. També se n’havia escrit un llibre, Utopia de la normalidad : ahir l’editorial Icaria, que el publica, denunciava la detenció com a resultat dels “interessos d’una Europa xenòfoba”. En els últims anys Lucano s’havia convertit en un símbol de la solidaritat davant de la creixent intolerància i desconfiança contra els immigrants al país.

A finals dels anys noranta, Riace, s’estava quedant buida per la incessant emigració cap al nord del país dels seus habitants. Domenico Lucano va tenir la idea de repoblar els seus carrers oferint una casa abandonada als immigrants que arribaven a les costes italianes escapant de la guerra i la fam. El model Riace va ser un èxit fins a l’arribada del nou govern italià, al juny. El ministre d’Interior i líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, va declarar la guerra a Lucano i al model d’integració impulsat per l’alcalde. “Qui sap què diran ara Saviano i tots els bonistes que voldrien omplir Itàlia d’immigrants. Jo segueixo endavant”, celebrava ahir Salvini.

stats