Un devastador tifó causa almenys 375 morts a les Filipines

Les ajudes no arriben tot i la falta d'aigua i aliments i les més de 42.000 persones desplaçades

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Cases destrossades pel tifó a la ciutat de Surigao.

BarcelonaAlmenys 375 persones han mort a les Filipines a causa del tifó Rai, que va sacsejar les illes entre dijous i dissabte, segons dades de la policia filipina. Més de 42.000 persones han estat desplaçades i n'hi ha prop d'un milió d'afectades, apunta el Consell Nacional de Gestió i Reducció del Risc de Desastres. Habitatges malmesos, ciutats inundades, talls de llum i d'aigua i falta d'aliments són només algunes de les conseqüències. Tot i els esforços dels serveis d'emergència, les ajudes encara no han arribat a molts afectats. La policia filipina ha informat que hi ha almenys 56 persones desaparegudes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al seu pas, el tifó, que va tocar terra dijous, ha deixat escenes devastadores, sobretot en les illes de la regió central del país, com Siargao. La mala qualitat de les construccions fa que no aguantin els embats dels tifons, que cada vegada són més violents a les Filipines, agreujats per la crisi climàtica.

Les ajudes no arriben

El Rai, amb ràfegues de vent de fins a 240 quilòmetres per hora, va creuar d'est a oest prop d'una desena d'illes i va deixar paisatges desoladors al seu pas. "Trenca el cor veure el nostre equip informant sobre la completa devastació a Massin, Leyte del Sud. El 90% dels veïns d'habitatges malmesos necessitem urgentment aliments, allotjament, electricitat, assistència sanitària, entre altres coses", va declarar la presidenta de l'Organització Internacional per a les Migracions a les Filipines, Kristin Dadey.

Són molts els afectats que han fet arribar queixes per la lentitud amb la qual arriben les ajudes. El president filipí, Rodrigo Duterte, va demanar durant el cap de setmana paciència i va prometre 2.000 milions de pesos (uns 35 milions d'euros) per afrontar la crisi. El Consell Nacional de Gestió i Reducció del Risc de Desastres ha comptabilitzat que el tifó Rai ha provocat danys en 3.800 habitatges, 41 carreteres i 4 ponts.

El 90% de l'activitat sísmica del planeta

El tifó, que localment ha rebut el nom d'Odette, és el quinzè en colpejar les illes aquest any, i en un moment delicat en què creix la preocupació per l'impacte de la variant òmicron. Moltes províncies, incloses Cebu, Bohol i Guimara, han estat declarades zones de desastre a causa dels danys patits.

De mitjana, uns 20 tifons arriben a les Filipines cada any. El més destructiu de la història recent és el supertifó Haiyan, que el novembre del 2013 va colpejar les illes de Samal i Leyte, va matar unes 7.000 persones i va deixar 200.000 famílies sense llar.

Les Filipines és un dels països més vulnerables a la crisi climàtica a causa dels desastres naturals i, a més, està situat sobre l'anomenat Anell de Foc del Pacífic, una zona que acumula al voltant del 90% de l'activitat sísmica i volcànica del planeta.

stats