DRETS HUMANS
Internacional 22/10/2017

L'OMS rectifica i deixa Mugabe sense el càrrec d'ambaixador de bona voluntat

El seu nomenament havia despertat una gran indignació en el món de la salut i altres àmbits

Yonette Joseph
2 min
El dictador de Zimbàbue, Robert Mugabe, és un dels presidents més autoritaris i més ancians (93 anys) de l’Àfrica i del món.

WashingtonDesprés de les dures crítiques rebudes de totes bandes, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit apartar el president de Zimbàbue, Robert Mugabe, del càrrec d'ambaixador de bona voluntat de l’organització. La decisió, que es va prendre el dimecres passat, havia generat indignació entre professionals mèdics, grups de drets humans i moltes altres veus, que s'havien abocat a les xarxes socials per titllar la decisió d’“insultant” i “nauseabunda”.

El líder africà, de 93 anys, que afronta de fa temps sancions internacionals per les accions del seu govern, va rebre l’honor a Montevideo, a l’Uruguai, de mans del director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, per la seva suposada lluita contra malalties no transmissibles a l’Àfrica. Tedros va dir que era un “honor” ser al costat de Mugabe, que podia utilitzar el seu nou rol “per influir en els seus homòlegs a la seva regió”. I va elogiar Zimbàbue com “un país que posa la cobertura universal de la salut en el centre de les seves polítiques”.

El paper de l’ambaixador de bona voluntat és en gran mesura simbòlic, però els grups de defensa dels drets humans van entrar en còlera pel simbolisme d’haver-lo atorgat a un home responsable de tants abusos al seu país, el servei de salut del qual ha entrat en col·lapse sota el seu lideratge. Iain Levine, director de programes de Human Rights Watch, va dir a Twitter: “Davant els aterradors antecedents pel que fa a drets humans de Mugabe, nomenar-lo ambaixador de bona voluntat és una vergonya per a l’OMS i per a Tedros”. L’Aliança NCD, que treballa amb l’OMS i altres organitzacions mundials per lluitar contra les malalties no transmissibles, va publicar una declaració signada per 27 organitzacions sanitàries, inclosa la Federació Mundial del Cor, que es mostren en “estat de xoc” pel nomenament. “Estem sorpresos i profundament preocupats, atès el llarg historial de violacions dels drets humans de Mugabe”.

Un portaveu de l’OMS, Christian Lindmeier, va dir a Reuters que el director general de l’agència buscava amb aquesta decisió ampliar el suport a la feina de la institució: “Tedros ha parlat sovint de la seva determinació per construir un moviment global per promoure el lideratge polític d’alt nivell en favor de la salut”.

Mugabe, un dels governants més veterans del món, no ha mostrat cap senyal de retirada, tot i que la seva salut és cada cop més fràgil. Sota el seu mandat autoritari, el sistema d’assistència sanitària del país, com molts dels serveis públics, ha sofert enormement, amb hospitals sense subministraments bàsics i metges i infermeres regularment sense sou.

El principal partit d’oposició a Zimbàbue va titllar la cita de Tedros sobre el sistema de salut del país de “ridícula” i “un insult”: “Mugabe ha destruït el nostre sistema de salut. Ell i la seva família viatgen a Singapur per tractar-se després de deixar els nostres hospitals col·lapsats”.

Hillel Neuer, director de l’ONU Watch, un grup de defensa de drets humans, va recordar que Mugabe “ha maltractat activistes dels drets humans, ha esclafat dissidents i ha convertit el país africà i el seu sistema de salut en un cas perdut. Que l’elevin ara com a gran defensor de la salut és, francament, nauseabund”.

stats