ALEMANYA
Internacional 27/10/2019

Die Linke frena l’auge dels ultres en un land de l’est

Ara
2 min
Ramelow, líder de L’Esquerra, saludant ahir els seus simpatitzants.

BarcelonaDie Linke, L’Esquerra, va guanyar ahir les eleccions del land de Turíngia (a l’est del país) gràcies, en part, a la capacitat per mobilitzar el vot útil. D’aquesta manera, va poder frenar l’empenta de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), que va aconseguir doblar els resultats de fa cinc anys. L’electorat va castigar un altre cop la coalició democristiana de la cancellera Angela Merkel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El partit esquerrà del primer ministre d’aquest land de l’antiga part comunista d’Alemanya, Bodo Ramelow, va millorar dos punts els seus resultats respecte als del 2014 i va aconseguir un 29,8%, segons les projeccions de vot de la televisió pública ZDF. Per darrere va quedar l’AfD, que presentava en aquesta regió Björn Höcke, el candidat més radical de tot el país i pròxim al neonazisme. L’ultra es va mostrar satisfet i va llegir els resultats com “un senyal” de la voluntat de canvi de bona part de la ciutadania, cansada de les sigles tradicionals. La CDU de Merkel, que durant anys va ser la primera força indiscutible a Turíngia, va perdre 11 punts i va caure fins al 22%, mentre que els seus socis a Berlín, els socialdemòcrates de l’SPD, es van quedar només amb el 8% dels sufragis al perdre quatre punts respecte als anteriors comicis.

Incertesa en les aliances

Per a L’Esquerra és un èxit la renovació de la confiança de l’electorat de Turíngia, cinc anys després d’haver-se col·locat per primera vegada al capdavant d’un govern regional. Ramelow ha governat amb socialdemòcrates i verds, però, amb els resultats d’ahir, la formació es troba davant de la difícil tasca de sumar aliances, a causa de la debilitat de l’SPD i del fet que els Verds s’han quedat fora del Parlament.

Les regionals de Turíngia tanquen un any electoral en què els partits de la coalició de Merkel, tant conservadors com socialdemòcrates, han sofert indiscutibles pèrdues. Els resultats als lands són un toc d’alerta sobre el descontentament de la meitat del país, quan s’està a punt de complir 30 anys de la caiguda del Mur de Berlín, i la posterior incorporació del que havia sigut territori comunista a la República Federal d’Alemanya.

stats