Internacional 14/06/2020

Atlanta clama pel seu George Floyd

La mort d'un altre afroamericà a mans d'un policia blanc desferma noves protestes

Carlos Pérez Cruz
4 min
Els manifestants antiracisme incendien el local Wendy's on va morir Rayshard Brooks a trets de la policia.

WashingtonEs deia Rayshard Brooks, tenia 27 anys, era afroamericà i va morir després de rebre tres trets d'un policia blanc a Atlanta. Gairebé tres setmanes després de l'assassinat de George Floyd a Minneapolis, que ha provocat les majors protestes contra la injustícia racial en dècades, Atlanta suma un altre nom a la llarguíssima llista de màrtirs involuntaris de la causa afroamericana. El jove va morir dissabte a la matinada després de forcejar amb dos agents que intentaven emmanillar-lo després que hagués donat positiu en un control d'alcoholèmia. En el forcejament, Brooks va prendre a un dels policies la seva pistola Taser, utilitzada per immobilitzar sospitosos mitjançant descàrregues elèctriques. Després de perseguir-lo a la carrera tot just uns segons, un dels agents, Garrett Rolfe, el va fer caure amb tres trets per l'esquena.

El context de tensió social en què es produeix aquest nou episodi de violència policial sembla explicar la ràpida reacció institucional. Dissabte, menys de 24 hores després de l'esdeveniment, va dimitir la cap policial d'Atlanta, Erika Shields. Diumenge un portaveu de la policia anunciava que Rolfe havia estat acomiadat i el seu company, Devin Brosnan, relegat a funcions administratives. A més, Vic Reynolds, director de l'Oficina d'Investigacions de Geòrgia, s'ha compromès a dur a terme una investigació. Ha demanat paciència. "Som conscients que aquests casos impliquen una gran quantitat d'emocions i passions", ha admès. Més encara després de les protestes de les últimes setmanes. Unes protestes que, a nivell nacional, han sigut cada vegada més testimonials, sempre pacífiques i han adquirit fins i tot un to festiu. La mort de Brooks, però, va fer tornar a Atlanta algunes de les imatges més violentes dels primers dies de revolta per la mort de George Floyd.

Respectuós i obedient durant 25 minuts

Imatges de la càmara del segon policia on es veu Rayshard Brooks fent cas de les indicacions de l'agent que l'acabarà matant amb tres trets per l'esquena.

El tiroteig es va produir dissabte a la matinada a l'aparcament d'una àrea comercial d'Atlanta, al costat d'un restaurant de la cadena d'hamburgueseries Wendy's, que va ser incendiat diumenge a la matinada com a resposta. La nit anterior es va presentar allà una patrulla policial al rebre una trucada alertant que un cotxe aparcat al carril destinat a la recollida de comandes obstaculitzava la circulació. Devin Brosnan, el primer dels policies en arribar, es va trobar Brooks adormit al volant. Després de despertar-lo, li va indicar que mogués el seu cotxe a un costat. A partir d'aquí, i segons es recull en diversos vídeos tant de testimonis presencials com de les càmeres corporals dels agents, els dos policies van començar a avaluar l'estat de possible embriaguesa de l'afroamericà.

Imatge de la càmera del segon policia on es veu com Rayshard Brooks es comporta de forma correcta i segueix les indicacions del policia que l'acabarà matant amb tres trets per l'esquena.

Durant més de 25 minuts, Brooks va respondre a totes les preguntes, va fer cas de les indicacions amb respecte i bon tarannà i va acceptar fer els exercicis que se li van sol·licitar. Després de donar positiu en la prova d'alcoholèmia, l'agent Rolfe va intentar emmanillar-lo. És aquí quan es va iniciar un forcejament entre els dos policies i Brooks, en el qual l'afroamericà va aconseguir agafar la Taser que, en un moment de la cursa, va dirigir cap a Rolfe. Després, va rebre els tres trets.

L'alcaldessa afroamericana d'Atlanta, Keisha Lance Bottoms, va demanar perdó a la família de la víctima. "No hi ha paraules prou fortes per expressar amb sinceritat com lamento la vostra pèrdua", els va dir en una roda de premsa. Per a Bottoms, les escenes enregistrades en vídeo proven que l'ús de la força letal no estava justificat.

L'alcaldessa va agrair la tasca de la ja excap de la policia, a qui durant els primers dies de protestes per la mort de George Floyd es va poder veure als carrers dialogant amb diversos manifestants. Dos dels agents al seu càrrec van ser acomiadats fa només uns dies després de descarregar les seves pistoles elèctriques sobre dos joves afroamericans, als quals van arrossegar violentament fora del seu cotxe el dia 30 de maig. L'incident, emès en directe per televisió, va tenir lloc en una de les protestes per l'assassinat de Floyd. Erika Shields va explicar dissabte a través d'un comunicat que amb la seva dimissió pretén que el departament de policia d'Atlanta pugui "construir confiança entre els agents de la llei i les comunitats a les quals serveixen".

Al contrari que en el cas de George Floyd, la mort de Rayshard Brooks no ha obtingut la censura unànime de la classe política. El secretari d'Habitatge, Ben Carson, únic afroamericà de l'administració Trump al capdavant d'un ministeri, va dir que en aquest cas els fets "no són tan clars". Preguntat a Fox News per la seva lògica, Carson es va justificar apuntant: "No sabem què va passar pel cap" de l'autor dels trets. Tim Scott, l'únic senador republicà negre, es va expressar en termes semblants en una entrevista a NBC.

stats