Internacional 31/05/2018

Dinamarca prohibeix l'ús del burca i del nicab

El Parlament ha aprovat una llei que en sancionarà l'ús en públic a partir de l'agost

Ara
2 min
No és el primer cop que un estat europeu aprova una llei similar.

BarcelonaA partir de l'1 d'agost, portar burca o nicab estarà prohibit a tot Dinamarca. Així ho ha acceptat aquest dijous el Parlament danès, que ha aprovat una proposta de llei que negarà l'ús en llocs públics de peces de roba que cobreixin el rostre –incloses el burca i el nicab–, i castigarà les infraccions amb sancions econòmiques.

La polèmica llei, aprovada amb 75 vots a favor i 30 en contra, eximeix de la prohibició les peces de vestir que tinguin un "propòsit reconegut", com la roba d'hivern, les disfresses i màscares de Carnaval, o altres peces de protecció per a diversos tipus de feines.

La nova normativa estableix multes de 1.000 corones daneses –134 euros–, que a partir de la quarta infracció incrementen a 10.000 corones –uns 1.300 euros–, però no inclou penes de presó per als reincidents, tal com proposava el xenòfob Partit Popular Danès, aliat extern del govern liberalconservador.

Una decisió polèmica

La policia i els tribunals seran els que hauran de determinar si l'exhibició d'una peça concreta que cobreix el rostre infringeix la llei o no. Des que la proposta es va presentar, al febrer, diversos sectors del país hi han mostrat la seva disconformitat. Diuen que la normativa potencia el racisme i la xenofòbia, i augmenta la discriminació dels estrangers.

D'altres, en canvi, han fet campanya a favor d'introduir la mesura. "Ocultar la cara quan s'està en un espai públic no és compatible amb els valors de la societat danesa ni amb el respecte als altres. Hem de defensar el respecte pels valors que ens uneixen", va declarar el conservador Søren Pape Poulsen fa uns mesos, quan el ministre de Justícia va presentar la proposta. Llavors, el mateix Pouslen va dir que els agents no confiscarien les peces a les persones que les portessin, sinó que es limitaran a posar-los una multa i a convidar-les que s'ho treguin o que tornin a casa seva.

La llei, a més, dicta que si hi ha sospites que l'exhibició del burca o del nicab és forçat, és a dir que el seu ús vingui imposat per l'home o la família, s'ha d'informar les autoritats municipals perquè impulsin mesures de suport a la dona per "ajudar-la" a sortir d'un "ambient opressor".

No és el primer cop que una llei d'aquestes característiques es posa sobre la taula en un país europeu. França o Àustria ja han aprovat normatives similars per prohibir l'ús públic d'aquest tipus d'indumentàries.

stats