Escandinàvia

L'assassí de l'arc i les fletxes de Noruega és un danès convers amb lligams amb el jihadisme

L'autor, que està detingut, va matar cinc persones dimecres al vespre

3 min
Cordó policial a Kongsberg després dels atacs

BarcelonaUn home de 37 anys amb connexions amb l'islamisme radical és l'autor de l'atac amb arc i fletxes que dimecres al vespre va deixar cinc persones mortes i tres de ferides a la localitat noruega de Kongsberg, uns 70 quilòmetres al sud-oest de la capital, Oslo. De nacionalitat danesa i veí del municipi, l'atacant està detingut en presó preventiva, i la policia creu que va actuar sol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat aquest dijous el cap de la policia regional, Ole Bredrup Sæverud, l'home s'havia convertit a l'islam, i la policia el tenia identificat per sospites de "radicalització". Tot i això, ha dit que encara és massa aviat per concloure quins han sigut els motius de l'atac. "Els fets a Kongsberg apunten, per ara, a un atemptat terrorista", ha afirmat el servei d'intel·ligència de la policia noruega (PST, per les sigles en noruec), que no obstant això també aposta per la prudència a l'espera que la investigació avanci i es puguin determinar les motivacions.

L'atacant, que portava altres armes a més de l'arc i les fletxes, ha sigut interrogat durant la nit i ha admès que va ser l'autor dels fets, segons la fiscal d'instrucció del cas, Ann Iren Svane Mathiassen, que ha afegit que s'ha mostrat cooperatiu.

La policia va rebre diverses trucades en què s'alertava d'un home armat dimecres cap a un quart de set de la tarda. A les 18.18 h, les primeres patrulles van arribar al lloc dels fets i van tenir el primer contacte amb l'atacant, que va disparar amb fletxes contra els agents i es va escapar. Es va muntar un ampli desplegament policial i l'atacant va ser detingut trenta minuts després i després d'un breu enfrontament amb els agents.

"Pel que sabem, sembla raonablement clar que alguna de les víctimes, si no totes, va morir després d'aquest primer contacte de la policia amb l'atacant", ha admès Sæverud, que ha assegurat que n'hauran de treure lliçons. Les persones que van morir són quatre dones i un home, tots entre 50 i 70 anys. Inicialment es va informar de dos ferits –tots dos greus, tot i que no es tem per la seva vida–, però aquest dijous s'ha sabut que una tercera persona va demanar ajuda mèdica posteriorment.

Segons la premsa local, l'home hauria disparat des de dins d’un supermercat d'aquesta població de 28.000 habitants, però la policia ha explicat que es va moure entre diferents localitzacions. La fiscal que instrueix el cas ha explicat a la cadena pública NRK que algunes de les víctimes van morir estant a casa seva. "Tenim la informació que l'atacant va entrar a algunes cases on també va cometre assassinats", ha afirmat, i ha afegit que es tractaria de "víctimes completament aleatòries" i no pas coneguts seus.

Problemes psicològics

El detingut, que diversos mitjans han identificat com a Espen Andersen Brathen, passarà ara una avaluació psiquiàtrica. Segons han assegurat familiars i coneguts a diversos mitjans, Brathen té greus problemes psicològics des de fa anys. Un parent seu, que ha parlat amb el diari danès Ekstra Bladet en condició d'anonimat, l'ha descrit com a malalt mental i ha relatat que la família havia patit amenaces durant anys. Segons NRK i l'agència NTB, Brathen va ser condemnat el 2012 a 60 dies de presó condicional per robatori i possessió de drogues, i l'any passat un tribunal va dictar una ordre d'allunyament dels seus pares durant sis mesos després d'haver-los amenaçat de mort.

"Portem molts anys profundament preocupats per ell. No és un monstre, sinó una persona molt sensible i vulnerable que ha patit molt amb els seus problemes psicològics i que mai ha rebut l'ajuda que necessita", ha relatat un amic seu al diari noruec Nettavisen.

Nou govern

L’atac va coincidir amb l’últim dia del govern de la primera ministra conservadora Erna Solberg, en funcions des del 13 de setembre, que es va veure obligada a fer la seva última roda de premsa dimecres a les onze de la nit. Aquest dijous s'ha constituït oficialment el nou govern sortit de les eleccions, una coalició de centreesquerra en minoria liderada pel laborista Jonas Gahr Store, que ha dedicat les seves primeres paraules com a primer ministre a les víctimes i familiars de l'atac a Kongsberg.

El nou executiu està format per més dones que homes, entre les quals hi ha dues supervivents de l'atemptat de fa deu anys a l'illa d'Utoya, on el neonazi Anders Breivik va matar 69 persones, la gran majoria menors de 20 anys, que participaven en un campament de les joventuts laboristes. Abans, el terrorista havia matat vuit persones al centre d'Oslo amb un cotxe bomba.

"Ara que aquests joves polítics amb talent estan portant aquest passat amb ells, sento que hem fet un altre pas important i n'estic molt orgullós", ha dit Store. I ha conclòs: "Deu anys després, podem veure que la democràcia ha guanyat".

stats