Internacional 15/03/2021

Les dones d'Austràlia marxen contra les agressions sexuals

Manifestacions en més de quaranta ciutats del país per exigir la fi d'una cultura profundament masclista

2 min
Manifestació contra les agressions sexuals a Austràlia, a Sidney, aquest dilluns

LondresLes dones d'Austràlia han dit prou contra les agressions sexuals. Milers de persones –també homes– han participat en marxes de protesta aquest dilluns en més de quaranta ciutats del país manifestant-se contra el clima de permissivitat davant les agressions, els atacs, els abusos sexuals i tota mena de discriminacions que pateixen les dones. La protesta s'ha desencadenat arran d'una onada recent de denúncies d'atacs masclistes relacionats amb el Parlament australià.

Les manifestacions es van organitzar fa una setmana després que el fiscal general, Christian Porter, revelés que era objecte d'una denúncia de violació que es remunta al 1988 i que ell nega emfàticament. El primer ministre, Scott Morrison, va rebre l'última setmana de febrer una carta en què el denunciava. La presumpta víctima es va suïcidar l'any passat i la policia ha tancat el cas per falta de proves. L'acussació contra Porter data de quan no participava en la vida política del país.

Un altre exemple de presumpta violència contra les dones és el de Brittany Higgins, exassessora política, que al febrer va denunciar que va ser violada en un despatx ministerial l'any 2019 per un company de feina. El seu cas també ha encès l'opinió pública. Els manifestants que han sortit aquest dilluns al carrer consideren que la resposta del govern a les acusacions d'agressions sexuals i de discriminació ha sigut inadequada.

A Canberra, davant la seu del Parlament, Higgins ha denunciat que "hi ha una horrible acceptació social de la violència sexual que viuen les dones a Austràlia": "La meva història ha arribat a les primeres pàgines per l'única raó que recordava dolorosament a les dones que, si pot passar al Parlament, pot passar realment a qualsevol lloc".

Els organitzadors de la concentració de Canberra han presentat una petició als legisladors amb més de 90.000 signatures demanant més control i exigència de responsabilitats en relació amb les conductes masclistes al Parlament.

Resposta molt tèbia del govern?

Els casos denunciats al Parlament han tret a la llum la cultura masclista que domina la societat australiana i com es tracta de manera més àmplia l’atac i l’assetjament sexual en tots els àmbits del país.

Brittany Higgins va confessar el seu cas per primer cop el 15 de febrer. Les seves paraules van desencadenar una onada de testimonis d'altres dones que han explicat els seus casos, incloses víctimes al sistema escolar i en tota mena d'àmbits laborals.

L'acusació contra el fiscal general Christian Porter ha dut els manifestants i l'oposició laborista a demanar que el govern obri una investigació independent, que també analitzi altres suposades agressions i delictes masclistes en l'àmbit polític. De moment, el primer ministre s'hi nega.

stats