CATÀSTROFE NATURAL
Internacional 07/09/2019

Vols gratuïts per fugir d’unes Bahames arrasades

La xifra de víctimes mortals puja a 43 i es tem que es podrien trobar més cossos sense vida

Ara / Agències
2 min
Un home caminant per una zona de l’illa de Gran Abaco.

Barcelona / WashingtonEl paisatge ha canviat tant des que l’huracà Dorian va escombrar literalment les Bahames diumenge passat que Stafford Symonette, un veí d’una de les illes, la de Great Abaco, admet que sovint es desorienta: confon les piles de runa i li costa saber on és. El 95% de les cases van quedar malmeses o directament destruïdes. La tempesta, que va arribar a categoria cinc -la màxima-, va arrasar les línies elèctriques, les telefòniques i les canonades d’aigua.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El conjunt de l’arxipèlag va quedar sense cap subministrament i totalment incomunicat. I encara és una incògnita saber la xifra final de víctimes mortals: el primer ministre, Hubert Minnis, va elevar ahir de 30 a 43 la xifra provisional de morts causats pel destructor impacte de l'huracà. "La pèrdua de vides que estem experimentant és catastròfica i devastadora", va afirmar Minnis en un comunicat, en el qual va reconèixer que moltes persones segueixen desaparegudes i que el nombre de morts pot augmentar significativament. De les 43 morts, 35 van ocórrer a les illes Abaco vuit a Gran Bahama, les més afectades pel pas de Dorian per l'arxipèlag.

Minnis també va anunciar vols gratuïts per a totes les persones que vulguin marxar de les illes més afectades, almenys fins que la vida hi sigui possible. Milers de persones s’han quedat sense casa. Karen Clark and Company, una consultoria nord-americana, calculava ahir que les pèrdues sumen 7.000 milions de dòlars.

Les persones grans i les que pateixen alguna malaltia tindran preferència per abandonar les illes més afectades pel Dorian. En principi totes seran traslladades a Nassau, la capital de les Bahames. La resta, en canvi, hauran d’esperar una mica més. El primer ministre no va saber precisar quan podran ser evacuades, però va calcular que en “uns cinc dies” també podrien volar de franc lluny de la zona arrasada. “Serà devastador per a tota una generació”, va comentar, conscient que la reconstrucció no serà fàcil. “Caldrà molt temps per superar el que hem viscut”, va dir.

Espera i resignació

Les operacions de rescat continuen i l’ajuda humanitària comença a arribar amb comptagotes procedent dels països veïns, com els Estats Units, a més del Canadà i el Regne Unit. Mentrestant, la població, la majoria de la qual és profundament religiosa, espera amb gran resignació l’ajuda. A l’arxipèlag hi viuen molts nadius, però també immigrants d’altres parts del Carib, sobretot d’Haití.

L’huracà Dorian continua avançant en territori nord-americà. Ahir va tocar terra al cap Hatteras, a l’estat de Carolina del Nord. Ara la seva força ha baixat a categoria 1, amb vents de 150 quilòmetres per hora, però continua sent perillós. De fet, ahir algunes zones van quedar completament inundades i molts veïns van haver de pujar a les teulades a l’illa d’Ocracoke a causa de l’alt nivell de l’aigua.

L'huracà avança ara cap a Nova Escòcia (Canadà) amb vents màxims sostinguts de fins a 150 quilòmetres per hora. Segons el Centre Nacional d'Huracans (NHC) dels EUA, Dorian creuarà Nova Escòcia aquest dissabte a la tarda.

stats