Internacional 20/07/2021

La dreta francesa busca la unitat (i no la troba)

Es reuneixen tots els potencials candidats a l’Elisi menys Xavier Bertrand, que lidera les enquestes

3 min
Els possibles candidats d'Els Republicans s'han reunit aquesta tarda a París.

ParísUnitat, unitat i unitat. Aquest és el lema més repetit de la dreta tradicional francesa després dels bons resultats de les eleccions regionals i departamentals del mes passat, que la van projectar a la lluita per a les presidencials de l'abril de l'any que ve. Aquest era l'objectiu de la reunió d'aquesta tarda dels potencials candidats, amb una sonada absència: Xavier Bertrand, l'únic que ja ha fet oficial la seva intenció de presentar-se i que, precisament, lidera les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan va revalidar la presidència de la regió dels Alts de França amb més del 50% dels vots, Bertrand va confirmar la seva ambició d'aspirar a la presidència de França i va tancar la porta a participar en unes primàries obertes a tota la dreta. "Les presidencials ja són un partit a tres bandes", va dir l'exministre d'Els Republicans, que ja es veu competint amb Emmanuel Macron i Marine Le Pen sense passar pel filtre de les urnes del seu espai polític. Segons l'últim sondeig d'Ifop-Fiducial fer per al diari francès Le Figaro, Bertrand arrasaria en unes primàries obertes de la dreta amb més del 40% dels vots i té una intenció de vot del 18% a la primera volta de les presidencials. "Si a la tardor estàs al 18%, t'imposaràs", li va dir l'expresident Nicolas Sarkozy al gener, quan no s'esperava que el seu exministre, a l'estiu, ja estaria tan ben posicionat.

Tot i això, la resta de possibles presidenciables insisteixen que el candidat ha de sorgir de les urnes i al·leguen que no n'hi ha prou en guanyar a les enquestes, ja que no són prou fiables. Una de les veus més bel·ligerants és el segon nom més ben posicionat, la presidenta de la regió de París, Valérie Pécresse, que va guanyar les eleccions contra la unió de les esquerres. Ha remarcat diverses vegades que l'única solució "democràtica" per trobar l'anhelada unitat passa per uns sufragis interns "totalment oberts" a la dreta i al centre. "El candidat no es pot imposar", repeteix sovint Pécresse.

Bertrand al·lega que les últimes primàries de la dreta van acabar com el rosari de l'aurora. "Per coherència, no m'hi presentaré", va dir el conservador, que assegura que l'últim candidat de la dreta a l'Elisi, François Fillon, no va passar a la segona volta perquè les primàries van ser "una font de divisions". "No ens han deixat bons records, aguditzen les diferències i molts conciutadans, molts votants de dretes i de centre, veiem que són una màquina de perdre", recordava el president de la regió dels Alts de França.

Bertrand també assegura que, com ha fet a la seva regió, pot fer que la dreta torni a treure uns bons resultats en detriment de l'extrema dreta. Ara bé, com? Sovint, amb un discurs que limita amb el populisme més moderat de Le Pen. "És el crit del cor de la França que ens neguem a veure i a escoltar [...]. La que treballa cada dia i, tot i això, ja no arriba a final de mes. La que respecta les lleis i veu que la llei és trepitjada arreu amb impunitat. La que no entén com podem ser el país que paga més impostos alhora que els serveis públics s'esfondren", va dir quan va guanyar les regionals. En una entrevista al diari francès Le Figaro va criticar amb contundència la "laxitud migratòria", "l'ofensiva islamo-esquerrista" i un suposat augment de la inseguretat.

stats