Egipte
Internacional 28/01/2011

Mobilització a les xarxes socials en suport a la revolta egípcia

Les operadores han rebut l'ordre que les obliga a suspendre el servei “en determinades àrees”

álvaro Martínez Majado
2 min
Gràfica sobre el tràfic d'Internet a Egipte

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { } La notícia que les autoritats egípcies han fet tallar l'accés a internet i a la telefonia mòbil ha sacsejat les xarxes socials. Després d'unes primeres hores d'informacions contradictòries, en les quals hi havia blogs que afirmaven que les informacions sobre el bloqueig eren falses, Vodafone Egipte en un breu comunicat s'ha encarregat de confirmar les sospites: “tots els operadors mòbils han rebut ordres de suspendre els serveis en determinades àrees” del país. La companyia ha assegurat que amb la legislació a la mà estan obligades a fer-ho i esperen que les autoritats clarifiquin la situació aviat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant, Twitter ha recollit bona part de la indignació, sobretot a través de l'etiqueta (hashtag) #25jan. A hores d'ara, la majoria de tuits que van apareixent, amb aquest hashtag o amb d'altres com #Egyption i #ElBaradei, contenen paraules de solidaritat des de l'exterior.

Facebook també estava al punt de mira. Un grup que cridava a protestar “contra la corrupció, la injustícia, l'atur i la tortura” havia aplegat 85.000 persones. Una altra pàgina a la gran xarxa social, anomenada “Per Khaled Said” en honor a un jove mort per la policia el passat mes de juny a Alexandria, comptava ja amb l'adhesió de més de 400.000 persones, i havia estat una de les més actives recollint informació sobre els aldarulls i les accions de protesta. De fet, els continguts publicats en aquestes espais encara estan disponibles, malgrat que el bloqueig impedeix que es puguin consultar des d'Egipte.

Iniciatives des de l'exterior en suport a la protesta

Des que s'ha conegut la mesura de les autoritats egipcies, la reacció de gran part dels internautes d'arreu ha estat precisament continuar amb la tasca de denúncia i suport a aquesta revolta des de les xarxes socials. Craig Labovitz, treballador de l'empresa de seguretat informàtica Arbor Networks, ha tuitejat diverses gràfiques sobre el tràfic d'internet que passa per Egipte, un material que ha servit per demostrar la magnitud del bloqueig i ha obtingut una notable difusió.

A més, segons s'informa en un missatge present en diferents xarxes socials, l'operador francès FDN ha preparat un sistema que permet saltar-se algunes de les restriccions d'accés a internet des d'Egipte, almenys fins que les autoritats trobin la manera de bloquejar aquesta nova via.

D'altra banda, els advocats del bufet Almeida, amb oficines a Barcelona i Madrid, han publicat un missatge a Twitter en què animen tots els internautes que es connecten a través de Vodafone a rescindir el seu contracte, com a mesura de boicot a l'operadora per haver tallat el servei a Egipte.

stats