Internacional 19/11/2020

Trump maniobra a la desesperada per revertir els resultats

El president pressiona les cambres estatals perquè ignorin la voluntat ciutadana

Carlos Pérez Cruz
2 min
Trump acomiada el director de l'agència governamental que va negar el frau electoral

WashingtonAmb els jutges rebutjant una rere l’altra les demandes de la campanya de Donald Trump, la tàctica del president sortint dels Estats Units passa ara per un gir dramàtic dels esdeveniments mitjançant el qual vol intentar anul·lar la voluntat expressada pels ciutadans a les urnes. Amb diversos estats clau a punt de certificar els resultats, Donald Trump i el seu equip d’advocats estan intentant retardar aquestes certificacions. Per una banda, la prolongació del caos permetria al mandatari perpetuar els dubtes sobre la netedat de les eleccions i anar-se’n com una víctima. Una perfecta carta de presentació per a una candidatura el 2024. Per una altra, li obriria la porta a una carambola insòlita amb la qual aferrar-se a la presidència quatre anys més.

Donald Trump sembla aspirar a fer que, mitjançant el retard en la certificació de resultats, els estats clau escullin electors que votin per ell i no respectin la voluntat ciutadana. Un escenari que parteix del fet que no són els nord-americans els que voten directament el candidat a les urnes sinó que ho fan els membres del col·legi electoral, un grup de 538 electors la missió dels quals és emetre un vot el 14 de desembre pel guanyador de l’estat que representen. Per assolir la presidència en calen 270 i Joe Biden en té 306. L’aparent esperança de Trump és que, a les legislatures estatals controlades pels republicans, els congressistes del seu partit s’aferrin a la teoria del presumpte frau i escullin electors disposats a trair la decisió dels votants.

Les tàctiques de Trump no són subtils. Dimarts el comtat de Wayne, a Michigan, va certificar els resultats. Els dos apoderats republicans es van negar a fer-ho inicialment, però finalment van estampar-hi la firma. Trump va trucar personalment com a mínim a un d’ells i aquest dijous tots dos han sol·licitat revocar la certificació, cosa que legalment sembla improbable. El president té un especial interès en anul·lar els vots d’aquest comtat, que inclou la ciutat de Detroit: Biden hi va obtenir la gran majoria dels vots. En un altre gest gens subtil, Trump ha convidat els líders del seu partit al Congrés de Michigan a visitar-lo aquest divendres a la Casa Blanca.

Un cop d'estat?

Setze dies després de les eleccions, Trump continua d’aquesta manera al capdavant d’una locomotora fora de control que, si els republicans no frenen, va camí d’ocasionar una greu crisi constitucional. El seu equip d’advocats, liderat per l’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani, ha convocat la premsa aquest dijous per, segons el president, mostrar el “molt clar i viable camí cap a la victòria”. Giuliani i els seus col·laboradors han intentat emmarcar la derrota de Trump en una conspiració que inclou des de Veneçuela i Cuba fins al mateix Joe Biden, guanyador de les eleccions.

Sense mostrar proves i atacant la premsa per no seguir-li el joc, Giuliani ha expressat potser inconscientment les conseqüències del que està fent el seu representat: “Ens dirigim cap a un lloc molt dolent”, ha anticipat. Potser cap a l’“intent de cop d’estat de Trump” amb què titulava aquest dijous el seu editorial el Washington Post.

stats