Internacional 09/11/2016

L’hora que va canviar la història dels Estats Units

Milers de ciutadans van seguir una nit electoral trepidant a les pantalles de Times Square

Núria Orriols
4 min
Un grup de gent segueix els resultats electorals dels Estats Units des d'una pantalla gegant a Times Square, Nova York

Els carrers del centre de Manhattan van viure ahir a la nit una vigília electoral d’alt voltatge. Al llarg del dia havia liderat les enquestes Hillary Clinton, però, finalment, Donald Trump ha aconseguit la presidència dels Estats Units per un estret marge. Milers de ciutadans nord-americans (i també turistes) han seguit l’evolució dels resultats a través de les pantalles de la Fox i ABC News a Times Square en un ambient de calma tensa que ha assolit el clímax abans de la mitjanit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

5.00 pm

Hi havia 3 punts clau per seguir durant la nit electoral que es repartien a pocs quilòmetres del centre de Manhattan entre la Cinquena i la Setena avingudes. Parlem de l’Hotel Hilton, on Trump feia la seva festa privada; la Torre Trump -a pocs metres d’aquest hotel-, on també s’esperava una celebració per invitació, i l’Hotel Peninsula, on s’allotjava Hillary Clinton per seguir la nit electoral. Un ampli dispositiu de seguretat envoltava els edificis, i unitats mòbils de mitjans nacionals i internacionals es preparaven per retransmetre la nit electoral que ha marcat un abans i un després en la història dels Estats Units.

6.30 pm

A mesura que s’acostava el tancament dels col·legis electorals els carrers de Manhattan s’omplien de nord-americans que seguien a l’aire lliure els resultats. Com una gran festa que s’havia de seguir al carrer, i acompanyat. Barrejats entre milions de turistes que es prenien el fenomen com una atracció més, la majoria de ciutadans que plegaven de la feina s’atansaven a les pantalles gegants de Times Square per conèixer el desenllaç més esperat.

7.00 pm

Un periodista que xafardejava entre la gent pronosticava una nit molt ajustada, un altre 2000 a l’estil Gore contra Bush. Ara bé, admetia que un dels candidats ho tenia més difícil que l’altre: Trump necessitava que "tot anés bé", i tindria opció de guanyar només si vencia a la majoria de 'swing states': Ohio, Florida, Carolina del Nord i un estat prou gran de tendència demòcrata.

8.00 pm

A aquesta hora es van tancar els primers col·legis electorals. A les escales vermelles de Times Square -una plataforma que servia de grades per veure les pantalles- no hi cabia ni una agulla. En George, un jove de Brooklyn, es mostrava convençut que Trump no guanyaria. Prop d’ell, l’Asfar, un musulmà que ha viscut a Nova York 28 dels seus 30 anys, es mostrava preocupat per una eventual victòria del republicà. "A Trump no li agraden els musulmans. Si guanya Clinton algun dia podrem ser ciutadans, si guanya ell no", lamentava.

9.00 pm

A les 9 del vespre ja es començaven a conèixer alguns resultats, tot i que en cap cas eren un indicador de per on podien anar les coses. Eren estats que ja d’entrada eren republicans o demòcrates i dels quals no s’esperava cap sorpresa. Tot i això, davant el centre d’operacions de la Fox -la televisió conservadora-, a pocs metres de Time Square, desenes de seguidors de Trump cridaven cada cop que el republicà s’embutxacava un estat. Més enllà, a la pantalla d’ABC News, els seguidors de Clinton feien poc soroll, tot i que la majoria de comentaris la donaven per triomfadora de la nit. Entre tot això i la màgia caòtica d’una plaça desordenada rodejada per edificis alts i pantalles de colors, la Kate i el Michael celebraven en solitari el seu casori amb la vestimenta típica escocesa. Això sí, per a ells, la bona era Hillary.

9.30 pm

Amb un 92% escrutat, Trump prenia un punt i mig d’avantatge a Hillary Clinton a Florida. Un dels 'swing states' que els republicans necessitaven per continuar la partida a aquelles hores de la nit. Però quin tipus d’electorat podia votar Trump? A banda de la classe treballadora blanca, entre el públic que ahir es declarava votant del candidat republicà hi havia una gran diversitat. Diversos testimonis consultats per aquest diari esgrimien la lluita contra l’avortament i el "manteniment" de les majories al Tribunal Suprem com dos dels principals motius per votar Trump. En Michael, que treballa al sector bancari, es confessava votant del republicà per lluitar contra la corrupció, mentre que en James, un jove que es definia com a llibertari, confessava haver optat per Trump per combatre l’establishment.

22.00 pm

Ohio va caure a la banda republicana minuts després de les 10. A aquestes alçades ja hi havia qui començava a parlar de la "història de la nit": l’hipotètic vot a favor de Trump dels estats fins ara industrialitzats i que més llocs de treball han perdut. Els 'rustbelt states': Pennsilvània, Wisconsin, Ohio i Michigan. En George parlava del mateix fenomen que el Brexit, en què les antigues zones industrials van votar a favor del populisme, el replegament nacional i en contra de la immigració. De fet, seguidors republicans es van passar la nit repartint xapes "Trump-Brexit 2016".

22.30 pm

Aquesta va ser l’hora determinant de la nit. Mentre diversos seguidors feien comptes sobre el camí que podia portar Trump a la Casa Blanca, el que va marcar la diferència va ser Wisconsin, un feu tradicionalment demòcrata que a dos quarts d’onze va caure en mans de Trump, contra tot pronòstic.

23.00 pm

A les 11 de la nit els seguidors de Trump donaven per feta la victòria. El silenci regnava a Times Square. Un dels contraris a Trump, clarament indignat amb el resultat, es resignava a la derrota: "La gent està tipa dels polítics, gasten molts diners i no hi ha feina". I afegia un pronòstic: després de la nit del 8 de novembre del 2016, "Amèrica es mirarà al mirall i no s’agradarà".

stats