Internacional 06/07/2017

Enfrontaments entre policia i manifestants a Hamburg en vigília del G-20

Els crítics denuncien que prop de 43 quilòmetres quadrats del centre de la ciutat estan vetats als ciutadans per protegir la cimera

Ara
2 min
Un manifestant i un policia prop d'un artefacte en una protesta aquesta tarda a Hamburg.

BarcelonaLes manifestacions contra la cimera del G-20 han derivat aquest dijous en disturbis, en un Hamburg asfixiat pel cúmul de protestes convocades davant la cita dels líders dels països més poderosos del món, que s'inaugura formalment aquest divendres al matí. La presència d'un miler d'encaputxats en la marxa batejada com a Welcome to Hell [Benvinguts a l'Infern] ha fet que els antiavalots aturessin la manifestació fent ús de canons d'aigua a pressió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els primers incidents s'han produït poc després d'arrencar la marxa, en la qual participaven uns 12.000 manifestants que portaven concentrats al barri de Sant Pauli des de primera hora de la tarda, a l'espera d'iniciar el seu recorregut i intentar arribar a 300 metres del centre de congressos on se celebrarà la cimera.

La policia ha informat de la crema d'un automòbil i de l'agressió soferta pel seu portaveu, Timo Zill, quan feia unes declaracions a un mitjà. Poc després haurien començat els incidents més greus, amb atacs als agents, barricades i el trencament d'aparadors i mobiliari urbà.

En un radi de 43 quilòmetres quadrats de casc urbà, entre el centre de congressos i els llocs on s'allotgen les 36 delegacions assistents a la cimera, a més de les rutes previstes per als seus desplaçaments, impera el veto a tota manifestació i només es permet l'accés als veïns acreditats com a tals. "Tenen segrestats els drets ciutadans per un grup que no representa ningú, més que el capital", comentava a Efe, poc abans de començar la marxa, Andreas Blechschmidt, membre del col·lectiu Rote Flora, una casa ocupada des de fa una dècada, al cor d'Hamburg, epicentre de la protesta dels antisistema.

"No ens acontentem de protestar contra el G-20: volem impedir que se celebri", ha admès Blechsmidt, la cara més mediàtica del col·lectiu, que explicava sense embuts davant els mitjans nacionals o estrangers els objectius de la seva marxa.

El centre de la ciutat, d'1,7 milions d'habitants, es troba en la vigília de la cimera pràcticament desert: qui s'ho podia permetre ha optat per anar-se'n a passar un parell de dies fora. A tot el barri de Sant Pauli, el cor combatiu i rebel d'Hamburg, per on s'ha desplaçat la marxa, només s'hi veien policia, manifestants o periodistes.

stats