Internacional 25/01/2018

Tancs alemanys per atacar els kurds

Berlín, sota pressió per haver venut armament a Turquia que es podria estar fent servir a Síria

Andreu Jerez
3 min
Un soldat turc a la frontera amb Síria en l'ofensiva d'Afrin.

BerlínL’exèrcit turc podria estar fent servir tancs de fabricació alemanya per combatre la guerrilla kurda YPG al nord de Síria. Així ho indiquen fotografies distribuïdes per l’agència oficial de notícies turca Anadolu i altres agències internacionals, que mostren carros de combat Leopard2 preparats per creuar la frontera entre els dos països. Un expert de l’exèrcit alemany va confirmar aquesta setmana a l’agència de notícies DPA que els tancs mostrats per les fotografies són de fabricació alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Alemanya ha venut en l’última dècada centenars de Leopard a Turquia, que ara els fa servir en la seva ofensiva contra els kurds, uns atacs en què han mort almenys 28 civils en tres dies. Com informen mitjans alemanys, la venda no incloïa cap tipus de condicions o limitacions al seu ús, pel fet que Turquia és membre de l’OTAN. Per als estats no membres de l’Aliança, el govern alemany dona llum verda a la venda d’armament sempre que no siguin considerats regions de crisi. Berlín, de moment, diu que la veracitat de les fotos no està confirmada, segons un portaveu del ministeri d’Exteriors.

A començaments de mes, el ministre d’Exteriors alemany en funcions, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, va visitar oficialment Turquia. La visita va ser interpretada com un intent de distensió entre Berlín i Ankara després que les relacions entre els dos governs es compliquessin per l’empresonament de ciutadans alemanys en territori turc i per la deriva autoritària de l’actual president turc, Recep Tayyip Erdogan.

En el marc d’una reunió amb el seu homòleg turc, Mevlüt Cavusoglu, el ministre alemany va declarar que no veia cap raó per bloquejar la venda de més armament a Turquia.

Gabriel va adduir la lluita contra els jihadistes de l’Estat Islàmic com a justificació. No va fer cap menció, però, a la qüestió kurda. Les milícies kurdes estan sent precisament un dels actors fonamentals per combatre el jihadisme tant a Síria com a l’Iraq.

Després de la publicació de les fotografies de carros de combat alemanys, la reacció de l’oposició parlamentària no s’ha fet esperar: tant Die Linke com Els Verds han exigit una paralització immediata de la cooperació militar amb Turquia. El govern d’Angela Merkel, de moment, calla.

Rècord d’exportació d’armes

L’actualment en funcions govern de Gran Coalició (democristians i socialdemòcrates) va autoritzar la venda d’armes per valor de 25.000 milions d’euros entre els anys 2014 i 2017. L’exportació d’armes d’Alemanya va batre així un nou rècord, tal com va publicar aquesta mateixa setmana la televisió pública alemanya ARD. No en va, Alemanya és la cinquena potència exportadora d’armes a nivell mundial, segons un informe de l’organització sueca SIPRI.

Gairebé la meitat de l’armament venut per Alemanya entre el 2014 i el 2017 va anar a parar a anomenats tercers països; és a dir, països que no pertanyen a la UE ni a l’OTAN. Algèria, Egipte, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units van ser alguns dels seus principals compradors. L’oposició parlamentària demana des de fa anys l’aprovació d’una legislació més restrictiva per a la venda d’armes. El principi d’acord per a un nou govern de Gran Coalició tancat fa setmanes per conservadors i socialdemòcrates no preveu una nova llei, però sí una aplicació més restrictiva de l’existent.

stats