Inundacions a Alemanya

Erftstadt, una ciutat fantasma després de les riuades

El municipi del sud de Colònia ha sigut un dels més afectats per les fortes pluges a l’oest d'Alemanya

4 min
Imatge aèria de la inundació a la ciutat alemanya d'Erftstadt

Erftstadt (Alemanya)El desplaçament des de Düsseldorf fins a Erftstadt queda interromput: l’autopista 61 a l’altura d‘Erftstadt està tallada a causa de les catastròfiques inundacions d'aquest dijous, que han deixat almenys 168 morts a l'oest d'Alemanya i Bèlgica, centenars de desapareguts i destrosses milionàries. Els cotxes han d’acabar d’arribar a la ciutat del sud de Colònia, d’uns 50.000 habitants, per una carretera comarcal. És un xoc: apareixes de sobte en una altra realitat. A banda i banda del carrer, sacs improvisats a base de bosses de plàstic plenes de sorra protegeixen les portes i finestres de soterranis i baixos. Dijous l’aigua va arribar a 3,43 metres en alguns barris del municipi de la regió del Rin del Nord - Westfàlia. 

La policia està present sobretot al barri de Blessem, el més afectat d’Erftstadt, per on passa el riu Erft. Tres cases i part del castell històric s’han ensorrat. S’ha confirmat la mort de, com a mínim, una persona i centenars de veïns segueixen desapareguts. Aquesta part de la ciutat és fantasmagòrica: tret de policia i bombers, pràcticament només hi ha periodistes. El carrer central és una acumulació d’estris i objectes que l’aigua ha arrossegat de dins cap a fora les cases. Una desena de cotxes han quedat abandonats, mig destrossats. La policia no sap si els conductors en van sortir vius o si hi van morir. Hi fa una forta ferum de gasolina, que sura als tolls d’aigua.

Erftstadt té un riu petit, el Rotbach, i un de més gran, l’Erft. La zona del centre és la menys afectada i és per on passen el Rotbach i un canal. "On som? Tinc fred". Una dona de 90 anys està estirada en una llitera pocs metres canal enllà. És una de les habitants de la residència d’avis que s’ha hagut d’evacuar.

A la plaça central d’Erftstadt es palpa la catàstrofe. Hi ha una muntanya de sorra que una empresa local de construcció ha donat per fer-ne sacs. Un grup de persones treballen amb pales per omplir les bosses de plàstic, un altre les col·loca en tractors d’agricultors dels voltants que van arribant regularment a la vila i un tercer grup s’encarrega de l’avituallament: cafè, pastissos i també s’hi pelen patates i pastanagues per preparar sopa. "Ahir em vaig despertar i vaig decidir ajudar, es va crear un grup de Facebook i així, des dels veïns, hem anat organitzant aquesta xarxa d’ajuda", explica el Jörg, d’uns 60 anys. “Ara només esperem que l’aigua acabi de recular”. Alguns carrers continuen inundats amb menys d’un metre d’aigua i la gent els creua en cotxe, xancletes, botes d’aigua o descalços.

La matrícula del cotxe és berlinesa. Quan trec la càmera per fotografiar el desastre, sento: "Ja venen els turistes de les inundacions". Que li ensenyi el carnet de premsa no fa que aquest home amb samarreta bruta de fang i botes de pluja fins al genoll canviï d’opinió: "Tots sou el mateix". Des de dimecres que Erftstadt és un dels epicentres mediàtics a Alemanya pels danys que la tempesta Bernd ha causat. Des de dimecres els seus habitants amb prou feines dormen. "Nosaltres estem secs, per ara no ens ha tocat", explica la Sonja a la seva cosina, que l’acaba de trucar al mòbil.

Els efectes de les inundacions al centre d'Europa.

Bombers, policia i personal tècnic especialitzat en catàstrofes (THW) organitzen la gent gran en furgonetes i la traslladen a pobles veïns. Unes 400 persones van haver d’abandonar les seves cases fa un parell de dies i, si no comptaven amb família a prop, han dormit en un pavelló de la zona. "Hi ha hagut una gran onada de solidaritat, i tothom ofereix llit o menjar o el que calgui", explica el Manfred, veí d’Erftstadt. La ciutat de Colònia ha començat a oferir hotels per als sensesostre. Des de dijous desplacen en autobusos especials.

La Míriam té 21 anys i no pot parar de plorar. És instructora d’equitació i porta una sella a les mans perquè la policia li ha permès tornar a la seva granja, a Blessem, per veure com estaven els animals i per agafar algunes pertinences. “Hem tingut sort, perquè casa nostra està un xic més elevada. Hem pogut salvar sis cavalls, però no en trobem dos”. M’ensenya el vídeo que han penjat a TikTok per trobar-los. 

Des de dijous a la tarda la situació està més controlada, si bé el riu Erft en alguns trams segueix desbordat i negant els camps dels costats. Una cinquantena de veïns d’aquesta part d’Erftstadt van haver de ser rescatats amb barques. El so de les sirenes de la policia, dels bombers i dels serveis de rescat especial que remolquen barques de salvament fa dies que són la banda sonora. 

Ajuda del municipi

Des de dimecres, l’Ajuntament lliura xecs que s’entreguen en mà a les famílies que s’han quedat temporalment sense llar. Als barris més inundats no hi haurà electricitat els pròxims deu dies. La majoria de comerços, bars i restaurants estan tancats. “Encara és perillós tornar a alguns habitatges”, explica el portaveu de la comarca Rhein-Erft, Frank Rock: “La situació és catastròfica: la inundació ens va agafar per sorpresa i en qüestió de deu minuts forats i sots van quedar sota l’aigua”. 

Un parell de comentaris caçats al vol mostren la cruesa de la situació. "T’hauria pogut portar la pala amb la bicicleta, se’t veu cansat", diu un veí a un altre. "Ha quedat destrossat del tot o no, el castell?", pregunta una parella ben vestida a un dels voluntaris, amb fang fins a les orelles. Passejar per Erftstadt produeix una barreja de tristesa, impotència i reconfort per la solidaritat que ha generat la catàstrofe. Com a mínim, fins que l’aigua torni al seu cabal. 

stats