Kosovo

Espanya passa a acceptar el passaport de Kosovo, tot i que manté el no-reconeixement

El gir arriba després que el país balcànic s'hagi incorporat al règim d'exempció de visat a l'espai Schengen

ARA
2 min
Els albanesos de Kosovo celebren els 9 anys d'independència, Pristina. 17 de febrer de 2017.

BarcelonaTot i que Espanya continua sense reconèixer Kosovo com a estat, des de l'1 de gener ha començat a acceptar els passaports del país per passar la frontera. Aquest gir, però, no ha estat casualitat: des que va començar l'any el país balcànic s'ha incorporat al règim d'exempció de visat a l'espai Schengen. Així, si no hagués sigut per aquest canvi en la política exterior espanyola s'hauria donat el cas que un estat membre del Tractat no hauria reconegut la lliure mobilitat d'un altre. De fet, aquesta casuística ja estava prevista. Quan la Comissió Europea va anunciar el canvi d'estatus de Kosovo, ja va avançar, també, que Espanya seria l'únic país Schengen que no aplicaria l'acord. Això xocava amb les decisions d'altres estats com Grècia, que tot i tampoc reconèixer l'estat ja avançava que sí que acceptaria els seus passaports.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió, però, no ha estat anunciada per l'Estat. De fet, el gir s'ha conegut després que les autoritats kosovars ho celebressin a través de les xarxes socials. La ministra d'Afers Exteriors del país, Donika Gërvalla-Schwarz, va agrair ahir públicament a Espanya el canvi de parer sobre els seus passaports. "Els ciutadans de Kosovo ja poden viatjar a Espanya", va afirmar la ministra.

Cal recordar que al seu dia, després de l'anunci del nou estatus de Kosovo, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, va confirmar la posició de l'Estat: "Espanya té una política de no-reconeixement de Kosovo i això comporta el no-reconeixement dels passaports kosovars, com hem aplicat fins ara de manera consistent", va assegurar. Finalment, no ha estat així.

Un 2024 de canvis

L'entrada de Kosovo a l'espai Schengen no ha estat l'únic canvi que ha viscut el país aquest 2024. Si fins ara, a l'hora de travessar la frontera amb Sèrbia, els cotxes kosovars havien de col·locar-se adhesius per tapar els seus símbols nacionals, un acord entre els dos països ha aturat aquest conflicte. Val a dir que aquesta obligatorietat també s'aplicava a la inverda. Aquesta circumstància ha estat un dels temes més calents des de la independència kosovar. De fet, en certs moments l'escalada de la tensió per aquest motiu va comportar desplegaments militars i fins i tot van arribar a sonar sirenes antiaèries pels carrers de Pristina.

stats