Internacional 20/06/2018

Els Estats Units abandonen el Consell de Drets Humans de l'ONU

Acusen l'organisme amb seu a Ginebra d'estar "esbiaixat en contra d'Israel"

Ara
1 min
Donald Trump, el president dels Estats Units, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEls Estats Units han anunciat aquest dimarts al vespre la seva retirada del Consell de Drets Humans de l'ONU, al·legant que té "un biaix antiisraelià", segons l'ambaixadora nord-americana davant de l'ONU, Nikki Haley.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Acompanyada del secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, Haley ha acusat diversos membres de l'organisme, com Cuba, la Xina o Rússia, d'haver bloquejat els intents dels EUA de reformar el Consell. També ha criticat que altres membres del consell intenten convèncer Washington que es quedi "però no fan res per desafiar l''statu quo'".

El govern de Donald Trump havia amenaçat ja repetidament d'abandonar el Consell si aquest òrgan no era objecte d'una reforma profunda.

"Mireu els membres del Consell i veureu una enorme falta de respecte pels drets humans més bàsics", ha dit Haley, citant Veneçuela, la Xina, Cuba i la República Democràtica del Congo.

L'ambaixadora dels EUA davant de l'ONU ha insistit a criticar "el desproporcionat focus i la inacabable hostilitat cap a Israel" que, al seu parer, mostra el Consell de Drets Humans de l'ONU, que, ha dit, "demostra que està motivat per prejudicis polítics i no pels drets humans".

Aquesta retirada és l'enèsim atemptat al multilateralisme de l'administració de Donald Trump, després de retirar-se també de l'Acord de París contra el canvi climàtic, l'acord nuclear amb l'Iran i la Unesco, entre altres fòrums multilaterals.

stats