Internacional 23/02/2021

Detenen a Washington la dona del Chapo Guzmán, Emma Coronel, a qui acusen d’ajudar-lo a dirigir el seu imperi de la droga

També asseguren que va conspirar per facilitar la fugida del seu marit, el narcotraficant més famós de Mèxic

Alan Feuer i Adam Goldman (The New York Times)
3 min
Emma Coronel Aispuro sortint del Tribunal Federal dels Estats Units després d'una deliberació del jurat el passat 11 de febrer del 2019.

Emma Coronel Aispuro, la dona del cap de la droga més cèlebre de Mèxic, Joaquín Guzmán Loera, més conegut com el Chapo, va ser detinguda dilluns a l'aeroport de Dulles, prop de Washington, acusada d'haver ajudat el seu marit a administrar un multimilionari imperi criminal i de conspirar per facilitar-li la fugida de la presó, després que fos capturat el 2014. Coronel, exmiss, va ser investigada durant almenys dos anys per les autoritats federals dels Estats Units pel fet de ser còmplice del Chapo, que va ser acusat en un judici el 2019 per una gran operació de tràfic de droga i condemnat a cadena perpètua.

Els documents del tribunal presentats en el cas de Coronel diuen que ella va transmetre les ordres de Guzmán per realitzar enviaments de drogues del 2012 al 2014, a més d’ajudar-lo a evitar l'acció de les autoritats nord-americanes i mexicanes, que el van perseguir durant anys. En el judici de Guzmán van sorgir proves que Coronel també havia tingut un paper important en el sofisticat complot per treure'l de la presó de l'Altiplano, a Mèxic, on es va cavar un túnel d’1,6 quilòmetres de llarg des de la dutxa de la seva cel·la fins a l'exterior. 

Coronel, de 31 anys, és ciutadana nord-americana i mexicana i té arrels tant al sud de Califòrnia com a Culiacán, a l'estat mexicà de Sinaloa, que durant molt de temps ha sigut la base d'operacions del grup de tràfic de drogues de Guzmán, el Càrtel de Sinaloa. Després de la seva detenció, està previst que comparegui avui davant el Tribunal Federal del Districte de Colúmbia. El seu advocat, Jeffrey Lichtman, que també va representar Guzmán, no va voler fer comentaris sobre la detenció. 

Tot i que és inusual que els agents de la llei vagin darrere dels cònjuges dels capos de la droga, els fiscals del judici de Guzmán van presentar en aquell moment proves que Coronel, a diferència d'altres casos, estava profundament implicada en el negoci criminal del seu marit. Entre aquestes proves, hi havia diversos missatges de BlackBerry que deixarien clar que ella havia ajudat Guzmán a dur a terme les seves operacions, de vegades juntament amb el seu propi pare. Altres missatges indiquen que no només va estar íntimament involucrada en la famosa fugida de la presó de l'Altiplano el 2015 per mitjà del famós túnel, sinó també en ajudar-lo a escapar de les autoritats mexicanes i nord-americanes després d'un operatiu fallit el 2012 a Cabo San Lucas.

Els últims anys els fiscals han presentat càrrecs contra diversos membres de la família nuclear de Guzmán. Els seus dos fills grans, Jesús Alfredo Guzmán Salazar i Iván Archivaldo Guzmán Salazar, que segueixen pròfugs a Mèxic, han estat acusats als Estats Units durant anys. Dos dels seus fills petits, Joaquín Guzmán López i Ovidio Guzmán López, van ser acusats a Washington tot just dies després de la condemna del seu pare i també segueixen lliures.

L'FBI va indicar que Coronel es va casar amb Guzmán el 2007. La cerimònia –en algun punt de les muntanyes de Culiacán– es va celebrar quan Coronel tenia 17 anys i Guzmán més del doble. Durant els tres mesos que va durar el judici al seu marit, Coronel va assistir habitualment a les sessions a Nova York, sovint amb roba de dissenyador. Feroçment lleial al seu marit –malgrat els seus continuats enganys–, Coronel va orquestrar un dels moments més dramàtics fora de l'estratègia legal a l'enviar un missatge a Lucero Guadalupe Sánchez López, una de les amants del Chapo, que va aparèixer un dia com a testimoni. Després que Sánchez López proclamés el seu amor per Guzmán a la banqueta, Coronel es va coordinar amb el seu marit perquè aparegués en la sessió de l'endemà amb un vestit de vellut vermellós idèntic al que ella portava. Era un senyal que Coronel era l'esposa de Guzmán i que Sánchez López, amb el seu uniforme de presidiària, només era l'altra.

Dilluns a la nit encara no estava clar per què les autoritats federals nord-americanes havien arrestat ara Coronel, després que fa més de dos anys que l'havien implicat en els crims del seu marit.

stats