Els EUA asseguren que han abatut dos membres destacats de l'Estat Islàmic

Biden alerta d'un "altament probable" nou atemptat a Kabul en les pròximes 24 o 36 hores

4 min
Marines de l'exercit del EUA a l'aeroport de Kabul.

SabadellEls Estats Units asseguren que han abatut dos membres d'alt rang de la branca afganesa de l'Estat Islàmic (coneguda com a ISIS-K) en un atac amb un dron que ha tingut lloc aquesta matinada a la província de Nangarhar, a l'est de Kabul i limítrofa amb el Pakistan. Es tracta de la primera resposta de l'exèrcit nord-americà a l'atemptat de dijous a l'aeroport de Kabul, que va ser reivindicat per l'ISIS-K i en el qual van morir com a mínim 170 persones, segons fonts afganeses.

"Puc confirmar que dos objectius de perfil alt de l'ISIS-K han mort, i que un altre ha quedat ferit. No tenim constància de cap víctima civil", ha explicat aquest dissabte a la tarda Hank Taylor, subdirector d'operacions regionals de l'estat major de l'exèrcit nord-americà. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha detallat que totes les víctimes han mort en un únic atac i s'hi ha referit com a "planificadors i facilitadors" de l'organització terrorista. No ha precisat, però, si tenien algun vincle directe amb el terrorista suïcida responsable de l'explosió de dijous a l'aeroport, tot i que ha assegurat que el fet d'haver-los abatut dificultarà "sens dubte" la comissió de nous atemptats.

Un funcionari nord-americà ha explicat a Reuters, anònimament, que el dron s'havia enlairat des d'algun lloc del Pròxim Orient i que ha atacat l'objectiu quan era dins un cotxe amb un altre membre de l'Estat Islàmic. Tots dos haurien mort. La mateixa agència recull també el testimoni de Malik Adib, veí de Jalalabad (la capital de Nangarhar), que assegura que al voltant de mitjanit es van sentir diverses explosions causades per un bombardeig, tot i que no està confirmat que es tracti de l'atac nord-americà. Segons ell, hi ha tres persones mortes i quatre de ferides. "Entre les víctimes hi ha dones i nens", assegura. En declaracions a Reuters, un portaveu dels talibans ha condemnat l'acció dels Estats Units, malgrat l'animadversió d'aquest grup cap a l'Estat Islàmic. "Els nord-americans ens haurien d'haver informat abans de dur a terme aquest bombardeig. Ha sigut clarament un atac sobre territori afganès", ha assenyalat aquesta font.

El president nord-americà, Joe Biden, havia advertit hores després de l'atemptat de dijous que no es quedaria de braços plegats: "Als que han perpetrat aquest atac, no us perdonarem, no ho oblidarem. Us perseguirem i us ho farem pagar. He donat ordres als nostres comandants per destruir les seves bases quan ho decidim i on decidim”. Aquest dissabte, el mandatari ha advertit que la resposta dels Estats Units encara no s'ha acabat. "Aquest atac no ha sigut l'últim. Continuarem perseguint qualsevol persona implicada en aquell atemptat cruel i fent-l'hi pagar", ha assegurat Biden. Entre les víctimes de l'explosió de Kabul hi havia 13 soldats nord-americans, cosa que la converteix en l'incident més mortífer contra tropes dels Estats Units a l'Afganistan de l'última dècada. Els talibans asseguren que han detingut alguns sospitosos relacionats amb l'acció terrorista.

El perill d'atemptats continua

Biden també ha explicat aquest dissabte que els caps de l'exèrcit l'havien informat que un nou atemptat "és altament probable en les pròximes 24 o 36 hores", i ha definit com a "extremadament perillosa" la situació sobre el terreny. De fet, el govern dels Estats Units ja havia deixat clar divendres que era "probable" que hi hagués més atemptats contra l'aeroport de Kabul abans de dimarts, quan s'acaba el termini que Biden va pactar amb els talibans per completar la retirada de tropes estrangeres del país. Segons la Casa Blanca, els quatre dies que queden per posar fi a les operacions sobre el terreny poden ser "els més perillosos". Aquest dissabte, John Kirby ha insistit que hi ha amenaces "molt reals" i "molt dinàmiques" de possibles nous atemptats al voltant de l'aeroport, i que les forces nord-americanes les estan monitorant "a temps real".

Els Estats Units tenen intenció de mantenir en marxa les operacions d'evacuació fins a l'últim dia, tot i que alguns efectius ja han començat a marxar del país. Una font citada per Reuters explica que dels 5.800 soldats que hi havia a l'aeroport fa uns dies, en queden només 4.000. Segons les últimes xifres proporcionades pel Pentàgon, des del 14 d'agost les forces nord-americanes han tret 117.000 persones de l'Afganistan: la immensa majoria eren afganesos, però també hi havia uns 5.400 nord-americans. El govern té constància d'unes 350 persones amb nacionalitat nord-americana que volen fugir del país, però encara no ho han fet. Segons el Pentàgon, els talibans continuen facilitant l'accés a l'aeroport a totes les persones amb passaport nord-americà, tal com s'havien compromès a fer.

Mentrestant, els aliats dels Estats Units ja han donat per acabades les tasques d'evacuació, o estan a punt d'acabar-les. L'últim vol per a civils gestionat pel Regne Unit s'ha enlairat de l'aeroport de Kabul aquest dissabte, i a partir d'ara només petits grups de ciutadans afganesos podran pujar als avions en els quals marxaran del país els últims soldats britànics, al llarg del cap de setmana. El ministre de Defensa, Ben Wallace, ja havia dit divendres que no es tramitarien més sol·licituds i que les úniques persones que podrien sortir de l'Afganistan amb avions del Regne Unit serien les que ja haguessin estat acceptades i fossin dins l'aeroport. Segons ell, entre 800 i 1.100 col·laboradors afganesos (o familiars seus) que complien els requisits per ser embarcats en un d'aquests vols no hauran pogut marxar. El Regne Unit ha evacuat en total unes 15.000 persones.

Per la seva banda, la ministra de Defensa francesa, Florence Parly, ha confirmat a través de Twitter la passada mitjanit que la seva missió s'havia completat, després d'haver ajudat a fugir de territori afganès prop de 3.000 persones, entre les quals hi havia més de 2.600 afganesos. "Aquesta operació s'acaba, però França continua mobilitzada per permetre la sortida de tots aquells que necessiten protecció", ha assegurat.

stats