RECONCILIACIÓ HISTÒRICA
Internacional 02/07/2015

Els EUA i Cuba reobriran les ambaixades a l’Havana i Washington el 20 de juliol

Obama espera que l’acostament nord-americà amb l’illa afavoreixi la seva democratització

Núria Ferragutcasas
3 min
LA BANDERA DELS EUA TORNA A CUBA La bandera dels EUA fa mesos que es pot veure a les samarretes d’habitants de l’illa que donen suport a la nova relació bilateral.

WashingtonLa bandera dels Estats Units tornarà a onejar a l’Havana i la de Cuba farà el mateix a Washington el 20 de juliol amb la reobertura de les ambaixades dels dos països després de mig segle d’enemistat. Aquesta fita històrica és clau per al restabliment de les seves relacions diplomàtiques anunciat el desembre de l’any passat pel president nord-americà, Barack Obama, i el seu homòleg cubà, Raúl Castro.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Això no és un gest merament simbòlic. Amb aquest canvi, serem capaços d’augmentar els contactes amb el poble cubà. El nostre personal de l’ambaixada i els nostres diplomàtics podran participar de manera més àmplia a tota l’illa”, va afirmar ahir Obama després de fer l’esperat anunci des dels jardins de la Casa Blanca.

Tot i que no espera un canvi “de la nit al dia”, es va mostrar convençut que aquest acostament amb Cuba -tant a nivell diplomàtic com comercial- afavorirà la democratització de la illa i posarà pressió al règim castrista perquè respecti els drets humans.

Oposició republicana

Els esforços per restaurar les relacions diplomàtiques dels dos països, però, no acaben amb l’anunci de la reobertura de les ambaixades. El govern d’Obama haurà de fer front als republicans, que s’oposen a la seva nova política envers Cuba. Un grup de senadors conservadors va assegurar ahir mateix que bloquejaran qualsevol nomenament d’un ambaixador dels EUA a Cuba.

El president nord-americà espera convèncer l’oposició que és l’hora d’una nova estratègia. “No hem de ser presoners del passat -va dir-. Si una cosa no funciona, podem i hauríem de canviar-la”. Obama va tornar a subratllar que l’embargament a Cuba i la política d’aïllar-la dels últims 54 anys no sols no han aconseguit acabar amb el règim castrista sinó que l’han reforçat. Per això va instar els legisladors nord-americans a treballar per aixecar el bloqueig comercial a l’illa. En els últims anys, el seu govern ha alleugerit algunes restriccions a través de decrets executius, però la derogació de l’embargament -la demanda més important dels cubans- només la pot aprovar el Congrés dels EUA.

D’altra banda, l’Havana i Washington hauran de discutir altres temes espinosos abans de confirmar el restabliment absolut de les seves relacions, com la millora dels drets humans a l’illa, el tancament de Guantánamo o la política migratòria dels dos països. “Trobarem la manera de treballar en temes d’interès comú”, va afirmar Obama.

El mandatari va recordar que el gener del 1961 el president Dwight Eisenhower va anunciar el trencament de les relacions amb Cuba en plena Guerra Freda. “Érem veïns i ara podem ser amics. Els nostres països estan separats per només 144 quilòmetres i tenim profunds vincles familiars”, va afegir Obama.

Llegat presidencial

La nova etapa entre els Estats Units i Cuba és una de les apostes d’Obama que podria consolidar el seu llegat presidencial. La majoria dels nord-americans donen suport al restabliment de les relacions amb l’illa. Durant la seva primera campanya electoral, Obama va prometre una nova política exterior i obrir diàleg amb enemics històrics com Cuba i l’Iran.

A més, aquesta nova política amb el règim castrista, malgrat les crítiques d’alguns a casa, ha millorat les relacions dels Estats Units amb els països de l’Amèrica Llatina. Obama creu que les noves relacions amb l’Havana és la millor manera d’ajudar els cubans però també de defensar els interessos nord-americans a la regió.

Abans de l’anunci d’ahir del president nord-americà, diplomàtics dels dos països es van intercanviar cartes dels seus líders en les quals van explicar detalls de la reobertura de les ambaixades. Aquest és un pas més important des de l’inici de les converses entre els dos països ara fa dos anys sota els auspicis del papa Francesc.

Actualment, tant Cuba com els Estats Units operen una secció de serveis mínims diplomàtics. Després de quatre reunions entre delegacions dels dos països dels últims sis mesos, aquests centres es convertiran en ambaixades. La missió cubana a Washington va ser la que va informar de la data d’aquest canvi: el 20 de juliol.

Obama va informar que el secretari d’Estat dels EUA es traslladarà a Cuba aquest dia per presenciar la hissada de la bandera a la històrica i antiga ambaixada nord-americana, situada al Malecón. “Fa un any això hauria semblat impossible -va afirmar l’inquilí de la Casa Blanca-. Aquest és el rostre del canvi”. Un canvi, però, que encara ha de superar alguns obstacles.

stats