Estats Units

Biden denuncia la "violència política" i el perill del negacionisme electoral dels candidats de Trump

Pocs dies abans de les eleccions de mig mandat, el president alerta de les amenaces a la democràcia

2 min
Joe Biden.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha emès aquesta matinada un discurs televisat per denunciar el perill de la "violència política" i el "caos" que pot generar, ha dit, el negacionisme electoral que exhibeixen ja diversos candidats a les eleccions de mig mandat de dimarts que ve, candidats que tenen el suport de Donald Trump. Molts dels aspirants a congressista o senador en diversos estats han adoptat el manual polític de Trump i insisteixen que només acceptaran un resultat que els sigui favorable, perquè, segons ells, és l'únic creïble.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Biden ha volgut alertar contra les "mentides de conspiració i malícia" que s'estan estenent dins del Partit Republicà. "No té precedents, és il·legal, i és antiamericà", ha dit, en referència a aquests intents de deslegitimar els resultats electorals, inspirats, va dir, per "l'antic president derrotat", sense mencionar-lo pel nom. "Estem davant d'un moment polític que ens definirà", ha advertit Biden. "No us equivoqueu: la democràcia està a la papereta per a molts de nosaltres" en les eleccions de dimarts que ve, ha dit.

El president ha fet el seu discurs televisat a la Union Station de Washington D.C., a pocs carrers del lloc on els seguidors de Trump van iniciar el seu assalt al Capitoli el 6 de gener de l'any passat. Des d'allà, ha denunciat que la "gran mentida" de Trump, la del suposat frau electoral en les presidencials del 2020, "ha motivat un increment perillós de la violència política i la intimidació als votants en els últims dos anys".

Ordres d'allunyament i dimissions als col·legis electorals

Biden es referia a la presència de seguidors de Trump, que van als punts de votació i exhibeixen les seves armes, una presència inquietant que va ser força nombrosa en les eleccions del 2020 i que s'està repetint ja en els punts de votació anticipada que ja s'han obert en molts estats. A Arizona, per exemple, un jutge ha decretat un ordre d'allunyament de les urnes per a un grup de seguidors de Trump que s'hi passejaven amb les seves armes i municions i que estan acusats d'assetjar els votants.

Però parlava també d'altres formes de violència com la que va patir fa pocs dies Paul Pelosi, marit de la portaveu dels Demòcrates a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. L'home que va irrompre a casa seva i el va colpejar al cap amb un martell era seguidor de Trump i de les teories conspiratives dels QAnon.

El govern de Biden va distribuir la setmana passada un butlletí a les forces de seguretat per advertir de l'"amenaça incrementada" d'extremisme i violència interna contra candidats polítics i contra treballadors de col·legis electorals. De fet, molts responsables i treballadors dels sistemes electorals estatals i locals han dimitit en els últims mesos per por davant les amenaces personals que havien rebut.

Tanmateix, el discurs de Biden ha estat rebut pel Partit Republicà com un atac als seus votants. El portaveu de la minoria republicana a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ha acusat Biden de "voler dividir els nord-americans" amb les seves acusacions, "perquè no pot parlar de les seves polítiques que estan elevant el cost de la vida". Segons una enquesta recent, la gran majoria de votants demòcrates estan més preocupats pel futur de la democràcia al seu país que per l'economia, però dins del Partit Republicà la tendència és totalment inversa.

stats