Estats Units

El comitè del 6 de gener recomana imputar penalment Trump per insurrecció

La Cambra de Representants demana al departament de Justícia que presenti càrrecs contra l'expresident pel seu rol en l'assalt al Capitoli

ARA
2 min
Última vista del comitè que investiga l'Assalt al Capitoli dels Estats Units.

BarcelonaEl comitè de la Cambra de Representants dels Estats Units que investiga l'assalt al Capitoli recomana presentar càrrecs contra l'expresident Donald Trump per "insurrecció, obstrucció d'un procediment al Congrés i conspiració per defraudar els Estats Units". En la seva última sessió, celebrada aquest dilluns abans que prengui possessió la nova Cambra de Representants sorgida de les eleccions de mig mandat del novembre, el comitè ha aprovat enviar al departament de Justícia una petició formal perquè imputi Trump pel seu paper en els fets del 6 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les recomanacions del comitè no són vinculants, però eleven la pressió sobre les múltiples investigacions obertes contra l'expresident, que passa per un dels seus pitjors moments polítics. Després del fiasco de les mid-term, on els resultats republicans van deixar molt a desitjar, les enquestes mostren que cada cop té menys suport, mentre està arraconat cada cop més per diversos processos judicials oberts contra ell o contra les seves empreses, com el que l'acusa de frau a l'estat de Nova York. Tot plegat quan ja ha anunciat la seva candidatura per a les presidencials del 2024.

Després de 18 mesos de feina, amb desenes d'interrogatoris públics i secrets i milers de documents revisats, a més d'una citació a declarar per al mateix Trump que aquest mai va atendre, els set congressistes demòcrates i dos republicans que conformen el comitè han aprovat enviar al fiscal general la seva petició de càrrecs. En concret, acusen Donald Trump d'"incitar, assistir, ajudar i confortar una insurrecció", però també de "conspiració per fer falses declaracions, conspiració per defraudar els Estats Units" i "obstrucció d'un procediment oficial", segons ha llegit aquest dilluns el representant demòcrata del comitè Jamie Raskin.

Els congressistes asseguren que tenen moltes evidències que donen suport a aquestes acusacions i que proven el paper que va jugar Trump en l'assalt al Capitoli i en l'intent d'aturar la certificació dels resultats electorals que havien donat la victòria a Joe Biden i que s'havia de dur a terme aquell 6 de gener del 2021.

stats