Estats Units

Drogues, armes i evasió d'impostos: el periple judicial del fill de Biden

Hunter Biden arriba a un acord amb el Departament de Justícia: es declararà culpable d'evasió d'impostos i evitarà la condemna per possessió d'armes

3 min
Hunter Biden, en una fotografia d'arxiu

WashingtonHunter Biden, el fill del president dels Estats Units, ha entrat de ple a la campanya presidencial del seu pare. Després d'una llarga investigació de cinc anys, el Departament de Justícia ha arribat a un acord amb ell pel qual es declararà culpable de dos delictes fiscals menors i evitarà així una condemna major pel càrrec de possessió d'armes quan patia una drogoaddicció. Com a resultat del pacte, Biden acceptarà la llibertat condicional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Concretament, es declararà culpable d'evadir impostos durant els anys 2017 i 2018, una obligació fiscal que va complir després, fora de termini. A canvi d'aquesta declaració, el Departament de Justícia, depenent del govern de Joe Biden, accepta no buscar la seva imputació en connexió amb la compra d'una arma de foc l'any 2018, sense informar que patia una dogoaddicció a la cocaïna. A més, fruit de l'acord, estarà obligat a no prendre drogues durant 24 mesos ni tornar a posseir armes mai més.

Així ho ha informat aquest dimarts el fiscal general de Delaware, David Weiss, amb un document enviat a un tribunal federal, i ho ha confirmat un advocat de l'encausat, malgrat l'acord encara ha de ser aprovat per un jutge federal. S'espera que Biden, de 53 anys, comparegui davant un tribunal a Delaware en els pròxims dies per a ser processat i declarar-se culpable.

"Amb l'anunci dels dos acords entre el meu client i l'Oficina del Fiscal dels EUA per al Districte de Delaware, la investigació de cinc anys sobre Hunter queda resolta", ha dit l'advocat de Biden, Christopher Clark. "Assumirà la responsabilitat dels dos errors en la presentació de pagaments d'impostos", ha assegurat, mentre que el govern també presentarà "un càrrec per arma de foc, que estarà subjecte a un acord prejudicial i no serà objecte de l'audiència. Hunter creu que és important assumir la responsabilitat d'aquests errors que va cometre durant un període de confusió i addicció en la seva vida.”

Aquest cas judicial no és l'única polèmica que ha perseguit Hunter Biden: els republicans han obert a la Cambra de Representants un seguit d'investigacions sobre gairebé totes les facetes dels seus negocis. L'any 2019, l'aleshores president, Donald Trump, va pressionar Ucraïna perquè investigués el seu treball a Burisma, una empresa energètica ucraïnesa.

Una campanya judicial

D'aquesta manera, Hunter Biden evitarà la condemna a presó i posarà punt i final a una investigació que l'ha perseguit, a ell i al seu pare, durant els últims cinc anys. Aquest assumpte ja va estar present en l'anterior campanya presidencial i ho tornarà a estar en aquesta, on els problemes legals dels candidats estan més en el punt de mira que mai. 

El mateix Joe Biden està sent investigat pels documents classificats que es va emportar a la seva residència privada i a altres localitzacions quan era vicepresident d'Obama, i que van ser descoberts a principis d'any. Per un cas semblant van imputar fa dues setmanes el seu probable rival electoral, el republicà Trump, que s'enfrontarà a 37 delictes federals a un tribunal federal de Miami. Avui la jutgessa Aileen Cannon ha fixat la data d'inici del judici per al pròxim 14 d'agost.

El cas de Trump té pitjors perspectives, atès que no va col·laborar amb la justícia i la quantitat de papers d'alt secret que li van trobar a la seva residència de Mar-a-Lago, a Palm Beach (Florida), era molt major: desenes de milers de documents, uns trescents classificats, mentre que a Biden se li'n van trobar desenes.

A més, Trump també va ser encausat a l'estat de Nova York amb 34 delictes en la trama per ocultar dos escàndols sexuals amb l'actriu Stormy Daniels i la model Karen McDougal. I va ser condemnat i sentenciat a pagar cinc milions de dòlars per l'abús sexual i difamació a la periodista i escriptora E. Jean Carroll. 

"No farem cap més comentari"

A la bancada demòcrata, el cas Hunter Biden ja comença a perseguir els seus pares: "El President i la Primera Dama estimen el seu fill i li donen suport mentre reconstrueix la seva vida. No en farem cap més comentari", han comunicat al Wall Street Journal.

Trump ja ha reaccionat a través de la seva xarxa social, Truth Social: "El corrupte Departament de Justícia de Biden acaba de netejar centenars d'anys de responsabilitat penal després de donar-li a Hunter Biden una simple 'multa de tràfic'. El nostre sistema està trencat".

Aquest acord servirà, per una banda, per alimentar les acusacions de "cacera de bruixes" per part dels republicans, mentre que els demòcrates el poden utilitzar per dir tot el contrari: que el sistema judicial funciona i així ho demostra l'acusació formal al fill del president Biden.

stats