Els Estats Units alerten que l'amenaça d'un atac de l'Iran contra Israel és "real i creïble"

Biden assegura que espera que l'atac iranià es produeixi "més aviat que tard"

4 min
El president nord-americà, Joe Biden, és rebut pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a Tel-Aviv el passat 18 d'octubre.

WashingtonEls Estats Units han alertat Israel d'un atac imminent de l'Iran. El portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha avisat aquest divendres que es tracta d'una amenaça "real i creïble", tot i que no ha volgut donar més detalls sobre quan podria produir-se. Kirby ha reiterat el suport dels EUA a Israel i ha assegurat que estan pendents de com evoluciona la situació. Poques hores després, el president Joe Biden ha reconegut que espera que l'atac iranià es produeixi "més aviat que tard", tot i que tampoc ha volgut donar més detalls.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el Washington Post, els EUA ja estan reforçant la seva presència militar a la regió. En concret, i tal com explica al diari nord-americà una font de la Casa Blanca, Washington hauria enviat més vaixells de guerra i avions al Pròxim Orient davant la por a una escalada. "Estem enviant mitjans addicionals a la regió per reforçar els esforços de dissuasió i augmentar la protecció de les forces nord-americanes", ha dit aquest funcionari de Defensa al Washington Post.

L'ambaixada nord-americana de Jerusalem ja va emetre dijous un avís de seguretat als treballadors diplomàtics i les seves famílies en què els recomanaven que restringissin els viatges personals "fins a nou avís". Washington espera que l'atac iranià contra l'estat hebreu sigui molt més gran del que s'ha vist fins ara, segons explica un oficial nord-americà al New York Times. Així i tot, matisa que la gravetat no seria suficient per arrossegar els Estats Units a una guerra regional.

Des de l'1 d'abril, quan Israel va atacar el consolat iranià de Damasc i va matar un alt dirigent de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, que el país està en alerta per la resposta de l'Iran. Des del primer minut, Teheran va prometre venjança contra Israel i també contra els Estats Units. Els nord-americans, que han intentat rebaixar la tensió amb el país dels aiatol·làs assegurant que ells no tenien constància dels plans israelians sobre l'atac, s'han vist arrossegats al conflicte entre els dos països.

La situació d'alerta a Israel arriba enmig de la crisi amb Washington per la brutal ofensiva que estan lliurant les forces israelianes contra la població de Gaza. La Casa Blanca, que treballa per evitar que el conflicte s'expandeixi i acabi involucrant directament altres països com l'Iran, mira amb preocupació les accions de Netanyahu, que van completament en la direcció contrària. Ja no només per l'atac aeri contra el consolat iranià, sinó pel desig de llançar una operació terrestre contra Rafah.

Pendents de l’assalt a Rafah

En aquesta zona, situada al sud de la Franja i que fa frontera amb Egipte, és on s'acumulen més d'un milió de palestins que s'han desplaçat per la guerra. En una de les trucades telefòniques entre Biden i Netanyahu, el president nord-americà ja va advertir l'israelià que atacar Rafah sense un pla per protegir els civils suposaria travessar una línia vermella. Recentment, l'inquilí de la Casa Blanca també va retreure a Netanyahu que el que estava fent a Gaza era "un error".

Però, així i tot, Biden ha fet bo el tòpic: no hi ha res que uneixi més que un enemic comú. En aquest sentit, el president dels Estats Units va voler deixar clar dijous que, malgrat les diferències a Gaza, l'aliança amb Israel serà "indestructible" davant un possible atac de l'Iran. La reafirmació és un clar avís a Teheran i els seus aliats a l'hora de mesurar la seva revenja contra l'estat hebreu: que siguin conscients que els Estats Units segueixen guardant-li les espatlles. “Com vaig dir al primer ministre Netanyahu, el nostre compromís amb la seguretat d'Israel davant d'aquestes amenaces de l'Iran i els seus aliats és indestructible. Farem tot el que puguem per protegir la seguretat d'Israel”, va dir Biden després que l'Iran i Israel tornessin a creuar-se advertiments durant la jornada i elevessin el temor a una guerra regional.

Degoteig de països que recomanen evitar Israel

Els Estats Units no són l'únic país que ha avisat els treballadors que té en territori israelià. França també ha recomanat a la seva població no viatjar ni a Israel, ni a l'Iran, ni al Líban ni a Palestina. A més, ha evacuat les famílies dels diplomàtics francesos que eren a Teheran. El Regne Unit també ha avisat els seus ciutadans que "considerin marxar" d'Israel i Palestina.

Polònia ha sigut l'últim país que s'ha sumat a les advertències quan aquest divendres ha recomanat no viatjar ni a Israel, ni a Palestina ni al Líban. "Qualsevol escalada pot comportar restriccions significatives en el trànsit aeri i la incapacitat de creuar els passos fronterers terrestres", exposava el ministeri d'Exteriors polonès en un comunicat.

El temor d'una escalada militar a la zona ha fet que la companyia aèria Lufthansa hagi suspès tots els vols des de i cap a Teheran fins al 18 d'abril. A més, han anunciat que evitaran creuar l'espai aeri de l'Iran durant tot aquest temps.

stats