Estats Units

Fracàs rere fracàs, el Partit Republicà dels EUA s'endinsa en el caos

La impossibilitat d'escollir un president de la cambra baixa després de onze votacions frustra el sector moderat

4 min
Kevin McCarthy durant la votació a la Cambra de Representants.

WashingtonDesprés de tres dies d'un esperpent històric, ja són onze les votacions fallides a la presidència de la Cambra de Representants dels Estats Units. De res han servit les nombroses concessions del candidat Kevin McCarthy a la ultradreta, la intromissió de Donald Trump o les reunions a porta tancada al Capitoli per acabar amb un espectacle que el món segueix observant amb incredulitat. És la primera vegada en 164 anys que una votació d'aquest caire requereix tantes rondes per ser resolta. Fins que no se superi el bloqueig, en un procediment que acostuma a ser un tràmit, els representants continuaran sense poder jurar el seu càrrec i retornar l'activitat legislativa al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una minoria absoluta de congressistes té segrestada la cambra baixa. Concretament, l'ala més dura del Partit Republicà, conformada per vint ultradretans pertanyents a Freedom Caucus, que estan impedint treballar als 222 legisladors del seu partit i als 212 demòcrates, escollits al novembre. I així ho seguiran fent fins que el partit es posi d'acord amb un candidat a speaker, que ha de reunir un mínim de 218 vots per ser coronat. Davant d'aquesta situació inèdita, el caos i la divisió s'han apoderat del partit, que busca solucions d'urgència per tancar un capítol que ha posat d'acord, per una vegada, Donald Trump i Joe Biden: els dos l'han qualificat de "vergonyós".

McCarthy ven l'ànima als ultres, però no l'hi compren

A la desesperada, McCarthy s'ha abaixat de nou els pantalons aquest dijous i ha cedit a algunes peticions del sector ultradretà, que haurà de complir si és escollit. Si el dia de Cap d'Any va accedir a rebaixar a cinc el llindar de diputats necessaris per presentar-li una moció de censura, aquest dijous s'ha compromès que en sigui només un. Abans, el candidat ja s'havia compromès a dissoldre la comissió sobre l'assalt al Capitoli i a iniciar-ne una de nova que investigui l'ús del govern de Joe Biden com a "arma política".

Finalment, McCarthy també ha accedit aquest dijous a permetre que la facció ultra seleccioni un terç dels membres del partit en la Comissió de Reglament, que controla quina legislació arriba a la cambra. Aquestes concessions debilitarien considerablement l'estabilitat de McCarthy al càrrec, que, en cas de ser escollit, veurà com el caos es prolonga durant dos anys de legislatura. Malgrat tot, la seva elecció sembla cada cop més difícil. "No hi ha concessions. No hi haurà acord. No té els vots i no es convertirà en president", ha dit després de la novena votació la republicana Lauren Boebert, que dimecres va demanar a Trump que truqui a McCarthy per exigir-li que es retiri.

La divisió que es viu al Congrés és una mostra de la manca de lideratge del Partit Republicà des de les eleccions de mig mandat, mentre que els demòcrates van sortir-ne reforçats i ara estan més units que mai: en totes les onze votacions, el seu candidat, Hakeem Jeffries, ha obtingut el suport dels 212 representants del partit a la cambra.

Guerra Civil Republicana

La situació té farts els republicans més moderats, que reneguen de les concessions de McCarthy a la minoria de díscols, als quals acusen de voler destruir el partit amb el conflicte. "Els membres que han començat això tenen poc interès en legislar. Estan més interessats en cremar l'estructura de lideratge republicà", ha dit al New York Times Karl Rove, antic responsable de l'estratègia del partit republicà. "Hem d'enllestir aquesta presidència d'una vegada per totes, i hem de seguir endavant units si volem sortir exitosos el 2024", ha dit a la Fox Ronna McDaniel, presidenta del Comitè Nacional Republicà, temerosa del paper que farà el seu partit a les presidencials. "Aquesta lluita interna entre republicans i republicans només danyarà una cosa: el nostre partit".

Trump va mirar d'intervenir dimecres, primer amb un post a la seva xarxa social (Truth Social) i després trucant a membres del sector dissident. Va demanar-los el vot per a McCarthy per evitar que "un gran triomf" (la majoria republicana) es converteixi en "una vergonyosa derrota". Tanmateix, no va aconseguir canviar cap vot dels ultres, que abans estaven alineats amb Trump però ara són més radicals que ell. Busquen evitar costi el que costi que un polític de l'establishment segueixi liderant el partit a la cambra, sense importar la crisi institucional que això suposa.

Mentrestant, els demòcrates no han alçat gaire la veu i segueixen gaudint de l'autodestrucció republicana. Més que paraules, el que han ofert ha sigut una imatge representativa de la situació: dimecres Biden es va trobar a Kentucky amb el senador Mitch McConnell, que tot just ha estat escollit líder de la minoria republicana al Senat. La seva enemistat amb l'ala dura del partit és manifesta: és el responsable d'una sèrie d'acords bipartits al Congrés, com el paquet d'infraestructures d'1,2 bilions de dòlars que va aprovar Biden amb l'ajuda de 18 republicans. Tots dos van presentar la llei junts, escenificant un fort contrast amb el que estava passant a la Cambra de Representants. "És vergonyós que estigui trigant tant de temps, i la manera com es tracten els uns als altres", va dir Biden.

stats