Jack Smith, el "trastornat" i "llunàtic" que pot portar Trump a la presó

El fiscal especial ha liderat les imputacions a Trump als tribunals de Miami i Washington

3 min
El fiscal especial Jack Smith dirigint-se al faristol des d'on anunciaria els càrrecs contra Donald Trump, l'1 d'agost al Departament de Justícia, a Washington.

WashingtonCada vegada que a Donald Trump li surt un enemic rellevant, s'afanya a posar-li un malnom. És el peculiar reconeixement que l'expresident atorga a totes les figures que es volen interposar en el seu camí. Per això Joe Biden, el principal antagonista del llargmetratge del magnat, és reconegut com a "sleepy Joe" o "slow Joe" (Joe "adormit" o "lent", un malnom posat fruit d'una entrevista viral on el mandatari tancava els ulls i semblava que s'adormia); Hillary Clinton, com a "crazy" o "crooked" ("boja" o "deshonesta"); Ron DeSantis, com a "Ron DeSanctus" o "DeSanctimonious" (amb una traducció complicada, que s'aproximaria a "rosegaaltars", segons l'escriptor Màrius Serra, i que vindria a dir-li hipòcrita).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llista de malnoms és extensa, i en els darrers mesos s'ha ampliat amb el d'un personatge fins ara amagat de l'opinió pública: el "trastornat" i "llunàtic" Jack Smith, el fiscal especial que ha liderat la imputació de Trump en dos casos històrics: per emportar-se i ocultar documents classificats a la seva residència privada després de deixar la Casa Blanca i pels seus intents d'anul·lar el resultat de les eleccions del 2020, que van acabar amb l'assalt al Capitoli.

Els fets del 6 de gener del 2021 "van ser un atac sense precedents a la seu de la democràcia estatunidenca. I, com descriu l'acusació, va ser alimentat a base de mentides. Mentides de l'acusat, dirigides a obstruir una funció fonamental del govern dels Estats Units“, va declarar Smith el dia 1 d'agost, després d'anunciar que un gran jurat de Washington havia votat a favor de la imputació.

Llarg historial

No és el primer cas d'alta volada que porta el fiscal especial. Smith, llicenciat en dret per la Universitat de Harvard, compta, amb 54 anys, amb un llarg historial. Va començar la seva carrera com a assistent del fiscal de districte del comtat de Nova York i cinc anys més tard va passar a ser l'ajudant del fiscal federal per al districte est novaiorquès, on va investigar durant nou anys violacions dels drets civils. Entre d'altres, va estar involucrat en l'enjudiciament del policia Charles Scharz, condemnat per tortures a un immigrant haitià, així com en la condemna al narcotraficant Ronell Wilson, per l'assassinat de dos agents.

El 2008, Smith va començar un curt període lluny dels Estats Units, al Tribunal Penal Internacional, on va entrar com a coordinador d'investigacions a l'oficina del fiscal. Hi va supervisar crims de guerra durant dos anys, fins al 2010, quan va tornar a la seva terra natal per assumir el càrrec de cap de la unitat d'integritat pública del departament de Justícia. Des d'aquesta posició, va dirigir acusacions en alguns dels casos de corrupció de més alt perfil de les darreres dècades i va imputar polítics de totes dues bandes del taulell polític, com l'exsenador demòcrata John Edwards o l'exgovernador republicà de Virgínia Bob McDonnell.

Després, Smith va servir com a fiscal federal adjunt en un districte de Tennessee i l'any 2017 es va convertir en vicepresident de litigis de l'empresa operadora de salut Hospital Corporation of America. El 2018 va tornar a la Haia, en aquesta ocasió com a nou fiscal en cap del tribunal especial encarregat de jutjar crims de guerra a Kosovo.

L'escollit per garantir la independència

Després que Trump anunciés que es proposava per a les presidencials del 2024, a mitjans de novembre de l'any passat, el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va decidir posar Smith al capdavant de les dues investigacions que el departament de Justícia tenia obertes contra Trump. L'objectiu: desvincular-les de l'esfera d'influència del govern de Joe Biden i passar-les a mans d'una persona políticament registrada com a independent.

El departament de Justícia forma part del govern dels Estats Units, però és una agència a la qual es pressuposa un funcionament independent. L'elecció de Smith buscava reforçar aquesta independència en un moment de gran tensió política i en dues causes totalment polítiques, relacionades amb l'acció de govern de Trump, els seus intents de mantenir-se al càrrec malgrat perdre les eleccions i la seva sostracció de documents classificats de la Casa Blanca. En aquest sentit, l'elecció del fiscal especial va cobrar especial interès quan Trump va anunciar que tornaria a presentar-se.

Però tot plegat no ha aconseguit fer que cessin les acusacions de "caça de bruixes" i "instrumentalització de la justícia" que Trump i els seus aliats mencionen en cada un dels seus discursos, i que s'han convertit en l'assumpte central de la seva campanya. "M'han dit que el trastornat de Jack Smith, amb l'objectiu d'interferir en les eleccions presidencials del 2024, s'inventarà una nova acusació falsa contra el vostre president preferit, jo. Per què no ho va fer fa dos anys i mig? Per què ha esperat tant? Perquè volien arreglar-ho enmig de la meva campanya", va publicar Trump a la seva xarxa social, Truth Social, minuts abans de l'anunci de la seva tercera imputació.

stats