Pelosi creu que Biden s'ha de replantejar la candidatura

El president continua rebent pressions d'una part dels demòcrates i també de figures mediàtiques com George Clooney

3 min
Nancy Pelosi abandonant el faristol de la Casa de Representants

WashingtonNancy Pelosi, l'antiga speaker de la Cambra de Representants i una de les aliades més importants de Joe Biden dins el Partit Demòcrata, ha dit en una entrevista a MSNCB que el president s'ha de replantejar la decisió d'aferrar-se a la candidatura. "Hi ha molt poc temps", ha dit Pelosi aquest dimecres, perquè Biden prengui una decisió. I, tot seguit, ha afegit que "sigui quina sigui la decisió" del president, serà al seu costat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les paraules de la dirigent demòcrata no només suposen un nou revés a Biden, sinó que també tornen a posar en qüestió una decisió que ja semblava presa. Dilluns el president va enviar una carta als congressistes demòcrates insistint que estava "fermament compromès" amb la candidatura i que no pensava fer un pas al costat. En les últimes hores, de fet, semblava que Biden havia aconseguit ofegar les veus crítiques. Rebre el suport de figures mediàtiques com la de la congressista Alexandria Ocasio-Cortez també l'ha ajudat.

Però els demòcrates estan dividits, tal com mostren les declaracions de Pelosi. La part que critica la decisió del president de no retirar-se no volen tirar la tovallola i s'espera que la polèmica continuï els pròxims dies. Dimarts al matí, de fet, un grup de congressistes demòcrates es van reunir a porta tancada per tractar la situació del president. Algunes de les persones que van ser-hi van explicar que es van veure llàgrimes entre els assistents, i no precisament per la salut de Biden, sinó per la seva obstinació a abandonar la cursa presidencial.

Els últims legisladors que han demanat públicament a Biden que faci un pas al costat han estat el congressista Mikie Sherriell, de Nova Jersey, i el senador Richard Blumenthal. "Estic profundament preocupat per les possibilitats de victòria de Biden al novembre, perquè és una amenaça existencial al país si Trump guanya", ha dit el senador als mitjans. Però, com Pelosi, també ha afegit: "Crec que Biden, com a candidat demòcrata, té el meu suport".

Blumenthal no és el primer senador que confirma els dubtes sobre les capacitats de Biden per guanyar al novembre. El senador demòcrata Michael Bennet (Colorado), que també ha demanat al president que es retiri, va reconèixer en una entrevista amb la CNN que, en privat, havia dit als seus companys de partit que no creia que Biden pugui derrotar Trump.

Missatge de George Clooney

Fora del partit, algunes figures mediàtiques també han demanat a Biden que plegui. Dilluns va ser l'escriptor Stephen King i avui dimecres l'actor George Clooney ha publicat un article al New York Times dient que el president s'ha de retirar de la cursa electoral.

“Soc un demòcrata de tota la vida. No demano disculpes per ser-ho i estic orgullós del que representa el partit i del que defensa. M'encanta Joe Biden. El considero un amic. I hi crec. Crec en el seu caràcter, en la seva moral. Els últims quatre anys, ha guanyat moltes de les batalles a què s'ha encarat. Però una batalla que no pot guanyar és la lluita contra el temps”, hi diu. I afegeix: “És trist dir-ho, però el Joe Biden amb qui vaig estar fa tres setmanes en un acte de recaptació de fons no és el Joe Biden del 2010, ni tan sols era el Joe Biden del 2020. Era el mateix home que tots vam presenciar en aquell moment. És just assenyalar aquestes coses? […] No guanyarem al novembre amb aquest president. No guanyarem la Casa de Representants i perdrem el Senat. No és només la meva opinió. És l'opinió de tots els senadors i membres del Congrés i governadors amb qui he parlat en privat: tots, independentment del que diguin públicament, ho diuen en privat”. A l'article, Clooney fa referència a pesos pesants del partit com Chuck Schumer i Nancy Pelosi. I acaba dient: "Joe Biden és un heroi. Va salvar la democràcia el 2020, ara necessitem que ho torni a fer”. Però, en aquest cas, deixant el camí a un candidat, dona o home, més jove.

Mentre continuen les lluites intestines, Biden ha convertit la cimera de l'OTAN que es fa aquests dies a Washington en el faristol des d'on demostrar que el desastrós debat de la CNN amb Donald Trump només va ser "una mala nit". Durant la cerimònia del 75è aniversari a l'Auditori Mellon, el president va oferir un discurs enèrgic, però sense desenganxar-se del teleprompter. Dijous s'espera que ofereixi la primera roda de premsa tot sol des del debat.

stats