Estats Units

Pugen a 96 els morts a l'incendi de Hawaii: van fallar els sistemes d'alerta?

Molts residents denuncien que les sirenes no van sonar i d'altres demanden la companyia elèctrica per no haver desconnectat la xarxa

ARA
2 min
Vista general de la comunitat de Lahaina després dels incendis provocats pels forts vents a l'illa de Maui, Hawaii, els Estats Units.

BarcelonaEl balanç de morts pels incendis a l'illa de Maui, a Hawaii, ha pujat fins a 96 aquest dilluns, però encara queden desenes de persones desaparegudes. El foc que entre dimarts i dimecres va destruir completament la ciutat històrica de Lahaina s'ha convertit ja en el més mortífer i devastador als Estats Units des del 1918, quan un incendi a Minnesota i Wisconsin va matar 473 persones. És també el desastre natural més greu que ha patit mai l'estat de Hawaii, superant el tsunami que el 1960 va matar 61 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els equips de bombers encara remullaven aquest dilluns algunes zones de l'illa per evitar nous brots d'incendi i buscaven entre les runes amb l'ajuda de gossos per si trobaven més cadàvers. Però aquest diumenge els gossos entrenats per detectar cossos només havien cobert el 3% de l'àrea de cerca, segons el cap de la policia del comtat de Maui, John Pelletier. A les xarxes socials també continua la recerca. "Encara busco els meus sogres", escriu a Instagram una dona, Heather Baylosis, que afegeix: "S'estan trobant persones amb vida i molt desorientades pel que han passat. Mantenim l'esperança!". El recompte precís de persones desaparegudes no està clar, però algunes informacions apunten que poden ser encara centenars.

Les sirenes no van sonar

El governador de Hawaii, Josh Green, s'ha compromès a investigar la resposta a l'incendi i especialment com van funcionar els sistemes de notificació d'emergència, després que alguns residents denunciessin que havien rebut l'avís massa tard. Alguns testimonis diuen que quan els van alertar que calia evacuar la zona el foc ja era a la ciutat i els va envoltar en qüestió de minuts. Alguns es van haver de llançar a l'oceà Pacífic per escapar de les flames.

Les sirenes instal·lades al voltant de l'illa per advertir dels desastres naturals imminents no van sonar, i les interrupcions generalitzades de l'electricitat i els mòbils van dificultar altres formes d'alertes. "Aviat sabrem si van fer prou o no per fer funcionar aquestes sirenes", ha dit Green.

Demanda a la companyia elèctrica

Al mateix temps, tres bufets d'advocats que representen els afectats per l'incendi que va arrasar Lahaina han presentat una demanda col·lectiva contra la principal subministradora elèctrica de l'estat. Critiquen que l'empresa Hawaiian Electric no desconnectés la xarxa elèctrica durant el foc. "La destrucció podria haver-se evitat", explica la demanda, que culpabilitza la subministradora. Desconnectar la xarxa elèctrica és una acció habitual a l'oest dels Estats Units davant el perill d'incendi. Segons informa Spectrum News, la xarxa elèctrica ha sigut responsable d'importants incendis a Califòrnia. Els advocats consideren "inexcusable" que l'elèctrica de Hawaii no ho fes.

S'estima que reconstruir Lahaina costarà 5.500 milions de dòlars, segons l'Agència Federal de Gestió d'Emergències (FEMA), que calcula que hi ha més de 2.200 estructures danyades o destruïdes i més de 2.100 acres (850 hectàrees) cremades.

stats