Estats Units

Robots amb capacitat de matar: la nova arma de la policia de San Francisco

La mesura ha avivat el debat de la violència policial al país, que preocupa a ciutadans i organismes públics

ARA
2 min
Dos policies als carrers de Filadèlfia durant els disturbis d'aquest dilluns a la nit

BarcelonaSan Francisco, als Estats Units, ha aprovat que la policia pugui controlar a distància robots amb capacitat per matar persones en situacions d'emergència. Les autoritats del comtat californià van mantenir dimarts un acalorat debat durant dues hores i van escoltar les objeccions d'associacions de llibertats civils i altres grups de supervisió policial que qüestionen la mesura. Però, finalment, en el moment de la votació, la proposta de llei va obtenir vuit vots a favor i tres en contra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia de San Francisco havia demanat reiteradament poder disposar de robots armats com aquests, tot i que no pretenen equipar-los amb pistoles. El que sí que la portaveu del departament policial, Allison Maxie, veu convenient és dotar-los d'explosius per "contactar, incapacitar o desorientar sospitosos violents, armats o perillosos" quan hi hagi vides en joc. Entre el 2010 i el 2017, el cos de seguretat de San Francisco ja havia adquirit una dotzena de robots terrestres amb capacitat per "avaluar bombes, proporcionar visió en escenaris amb poca visibilitat o gestionar detencions criminals", entre d'altres, segons ha detallat Maxie. La mesura d'ara va una mica més enllà.

Els opositors a la mesura, en canvi, defensen que els dispositius robotitzats conduiran a un increment de la militarització policial, una força que ja consideren massa agressiva amb els col·lectius pobres i minoritaris, segons ha informat el diari estatunidenc The Hill. L'oficina de Defensa Pública de San Francisco va enviar dilluns una carta a les autoritats i va advertir-los del perill que suposa concedir a la policia "la capacitat de matar persones del veïnat a distància". També van afirmar que la mesura anava en contra dels valors progressistes de la ciutat i demanava la prohibició d'aquests robots.

Limitacions d'ús

A Califòrnia hi ha en vigor una llei, d'aquest any, que exigeix als departaments policials obtenir una autorització abans d'operar amb aquest tipus de robots. Per aquest motiu, les autoritats n'han establert unes limitacions d'ús. Així, els agents només podran utilitzar els robots armats després d'haver fet ús de la força alternativa, de tàctiques de desescalada, o d'haver conclòs la impossibilitat de sotmetre el sospitós a aquests mitjans alternatius. A més, tan sols un nombre limitat d'oficials d'alt rang podrà autoritzar-los.

La primera vegada que es va fer ús d'un robot armat als Estats Units va ser el 2016, quan el dispositiu va ajudar la policia de Dallas a abatre un franctirador amagat que havia matat cinc agents en una emboscada.

stats