Estats Units

Ofensiva contra les dones a Florida: prohibit dir "menstruació" i més traves a l'avortament

El governador Ron DeSantis, símbol de com els republicans continuen atacant drets bàsics

3 min
Una pancarta en una manifestació en contra de les limitacions al dret de l'avortament: "Les dones haurien de tenir més drets que pistoles"

WashingtonEl congrés estatal de Florida ha iniciat el nou curs legislatiu amb un seguit de mesures que suposaran passos de gegant per a l'agenda ultraconservadora del seu governador, Ron DeSantis, un més que probable candidat a liderar el Partit Republicà, que ja ha convertit l'estat en un dels més restrictius del país. La setmana passada va consolidar una de les grans promeses: la Cambra de Representants estatal va aprovar la prohibició d'avortar després de sis setmanes d'embaràs, en lloc de les 15 actuals. "Estem orgullosos de donar suport a la vida i la família a l'estat de Florida", va escriure el governador en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sota el mandat de DeSantis, que va ser reescollit al novembre després d'una contundent victòria, Florida ha protagonitzat el retrocés més important de tot el país pel que fa a l'avortament des que el Tribunal Suprem va derogar l'estiu passat aquest dret en l'àmbit federal. Fa un any, l'estat permetia a les dones avortar fins a les 24 setmanes d'embaràs (mig any), una llei que va ser retallada fins a les 15 (gairebé quatre mesos) i que ara es redueix més de la meitat.

Ja són 13 els estats que prohibeixen l'avortament en gairebé tots els casos –moltes dones ni tan sols arriben a ser conscients que estan embarassades durant les primeres sis setmanes de gestació– i la gran majoria es troben al sud del país, en estats tradicionalment més conservadors com Alabama, Mississipí i Louisiana. Però Florida, que fins fa poc era considerat un swing state (amb una majoria molt disputada entre demòcrates i republicans), ha fet un viratge del centre cap a la ultradreta, capitanejat pel carismàtic DeSantis.

Tanmateix, la vigència de la llei antiavortista dependrà de la confirmació del Tribunal Suprem de Florida, que encara està valorant una impugnació sobre la llei anterior, de 15 setmanes. Des de la derogació del dret a l'avortament, la resistència per defensar-lo es troba ara als tribunals dels estats conservadors que l'han prohibit. Com Texas, on la setmana passada un jutge va arribar a paralitzar provisionalment l'administració de mifepristona, un dels medicaments més utilitzats al país per a la interrupció d'embarassos, que va ser legalitzada fa 23 anys.

Després d'una apelació de l'Administració de Biden contra aquesta polèmica decisió, el Tribunal Suprem va intervenir la setmana passada per congelar el cas. Aquesta suspensió finalitzava aquest dimecres a la matinada, però la màxima instància judicial ha decidit mantenir-la durant dos dies més. D'aquesta manera, els nou jutges, de majoria conservadora, hauran de prendre una decisió aquest divendres sobre la legalitat del fàrmac, en una sentència que anirà més enllà de Texas i tindrà conseqüències en tot el país.

Avança la llei "No diguis menstruació"

De manera paral·lela, DeSantis també té sobre la seva taula un altre polèmic projecte de llei, que suposarà una nova persecució de la llibertat educativa a les escoles públiques. Després de prohibir l'any passat als professors ensenyar matèries relacionades amb l'orientació sexual, la identitat de gènere i l'antirracisme, ara els republicans estan disposats a restringir l'educació sexual per als menors de 12 anys. Entre els continguts que busca censurar, hi ha la pedagogia sobre les malalties de transmissió sexual i sobre la menstruació. 

Ron DeSantis en una imatge recent.

La iniciativa legislativa va ser aprovada per la cambra baixa a finals del mes passat i ara espera la ratificació del governador de Florida. Un cop hagi passat aquest tràmit, la prohibició entrarà en vigor el pròxim 1 de juliol, i a partir d'aleshores s'aplicarà a totes les aules inferiors al sisè grau. I del sisè al dotzè grau (dels 12 als 18 anys), només els professors que obtinguin l'aprovació del districte podran ensenyar continguts d'educació sexual als seus alumnes.

"Normalment, els cicles menstruals comencen entre els 10 i 15 anys", va recordar a la Cambra de Representants la demòcrata Ashley Viola Gantt al republicà Stan McClain, l'home que va proposar la legislació. "¿La llei prohibirà les converses sobre menstruació a les nenes de quart i cinquè grau (10 i 11 anys), que ja l'estaran tenint?", va preguntar. McClain va respondre afirmativament, i va matisar que l'objectiu "no és castigar les nenes petites". Els opositors a la llei l'han batejat com "No diguis menstruació" («Don't say 'period'»), en referència a la "No diguis gai", aprovada fa menys d'un any, i que el Congrés s'ha disposat a ampliar en aquest nou curs.

A més, la llei servirà per imposar a les escoles la visió tancada sobre la identitat sexual que defensa DeSantis al seu estat, que ja restringeix la participació de les persones trans a les competicions esportives escolars i ha paralitzat el finançament públic als tractaments d'afirmació de gènere. Concretament, aquesta nova llei defineix que el "sexe" és masculí o femení "en funció de configuració del cos de la persona per a un rol reproductiu específic", de tal manera que el sexe està determinat pels seus "cromosomes sexuals, hormones sexuals naturals i genitals interns i externs presents en néixer".

stats