Estats Units

El Suprem dels Estats Units amplia el dret a portar armes al país

L'alt tribunal anul·la una llei de Nova York de fa cent anys que demanava una "causa justificada" per dur armes en espais públics

ARA
2 min
Edifici del Tribunal Suprem dels Estats Units

BarcelonaEl Tribunal Suprem dels Estats Units ha declarat per primera vegada que la Constitució del país protegeix el dret de dur armes en espais públics com a defensa personal. Aquesta decisió, que suposa una victòria per al col·lectiu pro armes, arriba en ple debat sobre la limitació de les llicències després de diversos tirotejos mortals, especialment el d'un supermercat a Buffalo, a l'estat de Nova York, amb 10 morts, i el d'una escola d'Uvalde, a Texas, que va acabar amb 21 morts, entre els quals 19 nens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En concret, l'alt tribunal ha anul·lat una llei de l'estat de Nova York que condicionava la concessió d'una llicència per dur armes fora de l'entorn de la llar al fet que hi hagués una "causa justificada" vinculada a un perill "especial o extraordinari". El Suprem ha considerat que aquesta llei, en vigor des del 1913, viola el dret de "tenir i portar armes" que estableix la Segona Esmena de la Constitució dels Estats Units.

El jutge Clarence Thomas ha argumentat que la carta magna protegeix el dret individual de portar armes "fora de casa". "No coneixem cap altre dret constitucional que una persona pugui exercir només després de demostrar als funcionaris del govern una necessitat especial", afegeix la sentència, aprovada gràcies als vots dels sis jutges conservadors i l'oposició dels tres progressistes.

Aquest veredicte arriba després d'una demanda que van presentar dos homes a qui es va negar la llicència d'armes a Nova York, i que van comptar amb el suport de l'Associació Nacional del Rifle (NRA, per les sigles en anglès).

La decisió representa la declaració més important de l'alt tribunal sobre els drets d'armes en més d'una dècada. El 2008 el Suprem va reconèixer per primera vegada el dret d'una persona a tenir armes a casa per a la defensa pròpia, en un cas del districte de Columbia, i el 2010 va aplicar aquest dret als estats.

Aquesta sentència pot suposar un precedent per anul·lar restriccions similars a altres estats, ja que set estats més, a part de Nova York, donen poders als funcionaris per decidir si les persones poden portar armes amagades en llocs públics. A més, grups d'activistes a favor del control d'armes tenen por que la decisió pugui deixar sense efecte altres mesures restrictives, com la prohibició d'armes en llocs sensibles com aeroports, jutjats, hospitals i escoles.

stats