Internacional 28/07/2021

Els EUA denuncien que la Xina està construint dos camps de sitges nuclears

Imatges de satèl·lit mostren un presumpte camp per emmagatzemar míssils a l'oest del desert xinès

Sònia Sánchez
2 min
Imatged e satèl·lit del segon camp de sitges nuclears que està construint la Xina, segons la Federació de Científics Americans (EUA).

BarcelonaLa Xina estaria augmentant la seva capacitat nuclear amb la construcció d'un segon camp de sitges nuclears a l'extrem oest del seu desert, a la província occidental de Xinjiang. Això denuncia un nou estudi de la Federació de Científics Americans (EUA) que aporta imatges de satèl·lit del suposat nou camp d'emmagatzemament d'armament nuclear xinès, que s'hauria començat a construir el març d'aquest mateix any 2021. A principis d'aquest mes, un altre informe científic va revelar la construcció d'un primer camp amb 120 sitges per a míssils a prop de Yumen, a la província de Gansu, i aquest segon camp descobert estaria a 380 quilòmetres al nord-oest d'aquell, prop de la ciutat de Hami, a l'est de Xinjiang.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest segon camp, s'hi haurien aixecat albergs per a 14 sitges i s'hauria preparat el terreny per construir-ne unes 19 més. Segons l'estudi, l'extensió i disposició del complex indica que s'hi acabaran construint unes 110 sitges en una àrea total d'uns 800 quilòmetres quadrats. Els autors de l'informe asseguren que es tracta de "l'expansió de l'arsenal nuclear xinès més gran que s'ha fet fins ara". Amb les 120 sitges en construcció en un camp i les 110 de l'altre, a més d'altres camps en construcció que menciona també l'estudi, la Xina estaria ara mateix en procés de construir fins a 250 sitges per ubicar míssils nuclears. Això, segons els científics que han denunciat la troballa, significa més de deu cops el seu nombre actual de míssils balístics intercontinentals (ICBM) nuclears actuals. Un cop acabats, també serien més del total de ICBMs que té Rússia i més de la meitat dels que tenen els Estats Units.

"Es desconeix com operarà la Xina les noves sitges i quantes ogives portarà cada míssil", però aquesta "construcció de sitges representa un augment significatiu de l'arsenal xinès, que la Federació de Científics Americans estima actualment que inclou aproximadament 350 ogives nuclears", diu el nou informe, i afegeix: "El Pentàgon va declarar l'any passat que la Xina tenia «un estoc d'explosius nuclears de poc més de 200 caps nuclears», i el comandant Charles Richard va dir a principis d'aquest any que «s'espera que l'estoc d'armes nuclears de la Xina es dobli (si no tripliqui o quadrupliqui) la propera dècada». Les noves sitges podrien permetre a la Xina assolir aquest objectiu, si efectivament és l’objectiu".

Els mitjans xinesos van desestimar ja les denuncies sobre el primer camp de sitges, i asseguraven que es tractava de molins de vent, però les autoritats nord-americanes i molts experts independents veuen provat que la Xina està expandint la seva capacitat nuclear.

stats