Europa augmenta la pressió contra els no vacunats

Creixen els països que es decanten pel model austríac de retallar llibertats als contraris a la vacuna

4 min
Agents de la policia austríaca comproven els certificats de vacunació dels clients a les botigues

"Estem vivint una pandèmia dels no vacunats, que és massiva", alertava ara fa una setmana el ministre alemany de Sanitat en funcions, Jens Spahn. Des de llavors, els crits d'alerta per l'acceleració de les infeccions s'han intensificat i escampat per Europa, i ràpidament han agafat força les veus que aposten per introduir restriccions que afectin només les persones que s'hagin negat a rebre la vacuna contra el covid.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pionera va ser Àustria, amb un confinament per a les persones no immunitzades (que no tinguin la pauta completa de vacunació ni hagin passat la malaltia en l'últim mig any), que des d'aquest dilluns només poden sortir de casa per anar a treballar, al metge o al supermercat. És a dir, s'han imposat als no vacunats (un 35% de la població) les mateixes condicions que en les primeres onades de la pandèmia es van imposar a tota la població. La decisió del govern austríac ha traçat i aplanat el camí per a altres països europeus que el prenen d'exemple per plantejar mesures similars. En les últimes hores, la idea ha sorgit a Alemanya, els Països Baixos i Eslovènia.

A Alemanya, els tres partits de la coalició semàfor (socialdemòcrates, Verds i liberals, que són a la recta final de les negociacions per formar govern) han arribat a un acord per endurir les mesures per fer front a l'augment de casos, que inclou demanar el certificat de vacunació o un test negatiu per accedir al transport públic i privar de certes llibertats els no vacunats, com ja s'ha començat a fer a escala regional. A Berlín, Brandenburg i Saxònia ja està en vigor la denominada "regla 2G" (per geimpft, genesen, que significa vacunat, recuperat), que prohibeix a les persones que no estan immunitzades l'accés a llocs públics no essencials, com ara restaurants, cinemes i gimnasos. Aquest dimarts, altres estats federats han pres el mateix camí, entre ells Baviera, el més gran.

El govern alemany sortint va recuperar aquest cap de setmana els tests ràpids de covid gratuïts, després d'haver retirat la mesura a l'octubre, però les noves restriccions 2G exclouen l'opció de mostrar un test negatiu en cas de no estar immunitzat. A part de l'acord per restringir els moviments dels no vacunats, els tres futurs socis de govern tenen encara obert el debat sobre la vacuna obligatòria per a alguns col·lectius, com ara els treballadors sanitaris, una idea impulsada sobretot pels Verds, però sobre la qual de moment no han arribat a cap acord. Amb un 67,5% de la població amb la pauta completa i prop d'un 70% amb una sola dosi, Alemanya és un dels països de l'Europa Occidental amb una taxa de vacunació més baixa, i des de mitjans d'octubre està experimentant un creixement continu dels contagis, un brot que s'atribueix al nivell insuficient d'immunització.

Debat en marxa als Països Baixos

Els Països Baixos, que divendres van anunciar un confinament parcial per a tota la població, plantegen ara aplicar-lo només als no vacunats a partir del desembre, quan expirin les mesures actuals. Ara mateix, els bars i restaurants i les botigues essencials han de tancar a les vuit del vespre i els establiments no essencials, a les sis, les reunions a casa no poden ser de més de quatre persones, el teletreball torna a ser més que recomanable i no es permet públic als esdeveniments esportius.

El país, on el 65% de la població té la pauta completa, va ser el primer d'Europa en tornar a mesures dures per a tota la població després del relaxament general aquest estiu, però no va fer diferències entre els ciutadans immunitzats i els que no ho estan. Ara intenta canviar el rumb i seguir el model d'Àustria. El Parlament neerlandès ha debatut aquest dimarts la possibilitat de prohibir a les persones no vacunades l'accés als espais públics interiors, mentre que ara encara ho poden fer si mostren un test negatiu. La votació serà la setmana que ve, i no està clar si el govern de Mark Rutte serà capaç de reunir una majoria a favor de la mesura.

Cada cop més adeptes

També Eslovènia (on un 53% de la població té la pauta completa) ha plantejat un confinament per als no immunitzats davant l'augment dels ingressos de pacients amb covid als hospitals, que han hagut de recórrer a l'exèrcit per donar resposta al col·lapse. "Necessitem saber com més aviat millor si també podem seguir aquest camí", ha afirmat el primer ministre, Janez Jansa. A Eslovènia, aquesta restricció només es podrà introduir un cop el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la legalitat d'altres mesures, com l'obligatorietat de mostrar el certificat covid per accedir a edificis públics.

Altres països europeus han reintroduït els últims dies mesures menys dràstiques, però que ja semblaven enterrades. És el cas de Dinamarca, on a finals d'agost el govern va decidir no prolongar la categorització del covid com una malaltia "crítica per a la societat", que era el mecanisme legal per imposar la majoria de limitacions i prohibicions, al considerar que ja no eren necessàries atès l'elevat percentatge de la població vacunada. Des de la setmana passada, torna a estar vigent l'obligatorietat de mostrar el certificat de vacunació, de recuperació o un test negatiu per entrar a la majoria d'espais públics.

A Itàlia -on ja és obligatori ensenyar el certificat covid per anar a treballar-, des d'aquest dimarts cal mostrar el certificat sanitari en els mitjans de transport, inclosos els taxis. I a Grècia, des de començaments de novembre les persones no vacunades han de presentar una prova negativa per seure a les terrasses de bars i restaurants, mentre que els espais interiors estan reservats per als immunitzats.

stats