Internacional Europa 11/07/2022

Trenta morts en un atac rus amb míssils a un bloc de pisos de Txàssiv Iar

Putin continua la seva ofensiva a Donetsk mentre intensifica la russificació

Anna Reig
2 min
Rescatadors treballant a l'edifici destrossat pels míssils russos

BarcelonaL'atac rus amb míssils a un bloc de pisos de la ciutat de Txàssiv Iar, a la província oriental de Donetsk, de dissabte ja suma almenys 30 morts, segons Kíiv. Els voluntaris continuen rescatant supervivents entre les runes del bloc de cinc pisos, que va quedar totalment destruït, i segons els serveis d'emergències s'han pogut rescatar amb vida nou persones. Venera, una de les supervivents de l'atac amb la qual va poder parlar l'agència Reuters, explica: "Vaig caure al bany, tot era un caos. Quan vaig aconseguir sortir d'allà, de l'habitació només en quedaven ruïnes, tres pisos s'havien ensorrat". Ucraïna es prepara per a una intensificació dels atacs de Rússia, que concentrarà el seu assalt a la regió de Donetsk, després d'haver conquerit la veïna Lugansk.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant, Putin ha firmat aquest dilluns un decret que ofereix la ciutadania russa per una via més ràpida i senzilla a tots els ucraïnesos. Els que la sol·licitin no hauran d'haver viscut a Rússia ni haver superat cap examen de llengua. Anteriorment, aquest procediment només s'aplicava als residents dels territoris independents de la República Popular de Donetsk (RPD) i la República Popular de Lugansk (RPL), que Putin vol "alliberar" del control de Kíiv, i també a les regions de Kherson i Zaporíjia, ocupades per Rússia. D'aquesta manera el règim avança en la seva política de "russificació" de la població ucraïnesa facilitant l'enrolament entre les tropes ocupants de la població local que quedi sota el seu control.

D'altra banda, Lituània ha ampliat avui les restriccions al pas de mercaderies a través del seu territori fins a l'enclavament rus de Kaliningrad, en aplicació de les sancions europees: s'ha vetat el pas de formigó, fusta, alcohol i productes químics d'ús industrial. Rússia havia advertit amb "mesures dràstiques" si no es restablia el trànsit de mercaderies, i el governador rus de Kaliningrad ha parlat d'una prohibició total del comerç terrestre entre Rússia i les repúbliques bàltiques. Putin ha parlat per telèfon aquest dilluns amb el seu homòleg bielorús, Aleksandr Lukaixenko, el seu aliat, per discutir les possibles accions contra Lituània.

stats