Internacional Europa 06/09/2023

Almenys 17 morts en un atac rus contra un mercat ple de civils a Kostiantínivka

Zelenski el qualifica d'"inhumà" i "pervers" i critica els que "encara intenten" contemporitzar amb Rússia

ARA
3 min
Moment de l'atac sobre el mercat de Kostyantynivka

BarcelonaEl mercat central de Kostiantínivka, a la província ucraïnesa de Donetsk i molt a prop del front, és un dels punts d'aquesta ciutat on més població civil es concentra. Hi ha parades de tota mena: s'hi ven sobretot menjar –des de verdures i fruita fins a pollastre i peix assecat–, però també utensilis de la llar i, des que va començar la invasió, vestimenta militar per als soldats. Al voltant hi ha restaurants de menjar ràpid, farmàcies, botigues de roba i fins i tot una botiga on es poden comprar làpides. Aquest dimecres la zona estava plena de gent. A les dues de la tarda un míssil rus ha impactat contra el mercat. Almenys 17 persones han mort i una trentena han resultat ferides. Les autoritats no han detallat quantes víctimes són civils i quantes militars, però s'ha informat que un dels morts és un infant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Són xifres provisionals: els equips de rescat continuen buscant cadàvers entre la runa i, tal com ha advertit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el nombre de víctimes és molt probable que creixi en les pròximes hores.

"L'artilleria dels terroristes russos ha matat 16 persones a la ciutat de Kostiantínivka", havia dit Zelenski en un primer missatge que acompanyava d'un vídeo del moment de la deflagració i alguns dels seus efectes devastadors sobre el mercat, que ha quedat parcialment destruït i incendiat. "Un mercat normal. Botigues. Una farmàcia. Gent que no havia fet res de dolent. Molts ferits. Per desgràcia, el nombre de morts i ferits pot augmentar", afegia Zelenski, que ha criticat els que "encara intenten" contemporitzar amb Rússia. "Significa tancar els ulls a aquesta realitat", ha dit, abans de qualificar d'"inhumà" i "pervers" aquest nou atac de les forces russes contra població civil ucraïnesa.

La proximitat de Kostiantínivka amb el front –és a una vintena de quilòmetres de Bakhmut, on ha tingut lloc una de les batalles més salvatges de la invasió– l'ha convertit en una ciutat insistentment marcada per la guerra. L'ARA, que la va visitar al febrer, va constatar que una part important de la població havia decidit abandonar-la, fugint dels atacs amb míssils contra la localitat i també davant del temor de l'arribada de les tropes russes. Abans de la invasió tenia una població de 70.000 persones i era una ciutat industrial bastant rellevant del Donbass. Actualment la població que hi queda és el 20% d'aquella xifra, una proporció que es repeteix en moltes zones properes al front, especialment a l'est ucraïnès.

La presència de militars arreu de la ciutat també era notòria, ja que molts l'utilitzen com a base des d'on anar i venir del front. De fet, el mercat atacat és habitualment freqüentat per soldats, com també els restaurants que hi queden oberts, les barberies i els supermercats.

"Atac atroç i bàrbar"

L'atac, difícil de justificar des d'un punt de vista militar, és un dels més mortífers de la guerra. Des de l'inici de la invasió russa contra Ucraïna, ara fa un any i mig, s'han registrat bombardejos contra objectius civils, però en els darrers mesos, i mentre té lloc la contraofensiva ucraïnesa, Vladímir Putin els ha intensificat. En són exemple els recents míssils contra una pizzeria a Kramatorsk, i contra un hotel i una altra pizzeria a Pokrovsk, també al Donbass, així com un bombardeig a Txerníhiv el 19 d'agost, que va provocar la mort de set persones i 90 ferits, o el míssil que va matar 10 civils en una zona residencial a Lviv, a tocar de Polònia, el 6 de juliol.

De totes maneres, l'atac més mortífer fins ara continua sent el bombardeig de l'abril del 2022 contra l'estació de trens de Kramatorsk, també a Donetsk, i no gaire lluny de Kostiantínivka: l'atac va causar la mort de 61 persones i en va ferir 121.

La Unió Europea ha condemnat ràpidament la massacre, i l'ha titllat "d'atac atroç i bàrbar". "Els atacs intencionals contra civils són crims de guerra. Tots els comandants, responsables i còmplices d'aquestes atrocitats hauran de rendir comptes", ha dit el portaveu del Servei Europeu d'Acció Exterior en un comunicat. L'altre gran aliat de Kíiv, els Estats Units, també han condemnat l'acció de l'exèrcit de Vladímir Putin. Moscou, de moment, no s'ha pronunciat.

stats