Dinamarca

Copenhaguen té una altra recepta per als turistes: premiar-los

La capital danesa prova aquest estiu un sistema de recompenses als visitants que siguin respectuosos amb el planeta

Ceylan Yeğinsu (The New York Times)
2 min
Persones en un bar a l'aire lliure a Copenhaguen, Dinamarca.

CopenhaguenUna nova tarifa per als visitants d'un sol dia a Venècia. La prohibició imminent del lloguer d'apartaments turístics a Barcelona. Restriccions a la venda d'alcohol a Mallorca. En un moment en què les destinacions europees desbordades de turistes estan carregant els visitants amb restriccions i tarifes, Copenhaguen està provant un enfocament diferent: premiar els visitants que actuen de manera responsable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A partir del 15 de juliol, els turistes que demostrin un comportament de viatge respectuós amb el clima, participant en iniciatives ecològiques de la ciutat, com ara desplaçar-se amb bicicleta, viatjar amb tren i esforçar-se a ser nets, tindran accés a visites guiades a museus, al lloguer de caiacs, a àpats gratuïts i a molt més.

“El turisme ha de passar de ser una càrrega ambiental a una força per al canvi positiu”, ha dit Mikkel Aarø-Hansen, director executiu de Wonderful Copenhagen, l'organització turística de la Regió Capital de Dinamarca. Un pas important en aquesta transformació, ha assegurat, “és canviar com ens movem a la destinació, què consumim i com interactuem amb els habitants”.

De mitjana, el 81% dels consumidors diuen que volen actuar de manera més sostenible, però només el 22% han canviat el seu comportament, segons un informe elaborat el 2023 per Kanter, un grup d'investigació de mercat amb seu a Londres. La nova iniciativa de Copenhaguen, CopenPay, pretén reduir la distància entre el desig d'actuar de manera sostenible i el comportament real, fent que l'acció respectuosa amb el clima sigui una moneda de canvi per realitzar experiències culturals.

Més de 20 recompenses

Per exemple, els que arribin amb bicicleta o tren a CopenHill, una pista d'esquí artificial construïda sobre un nou centre de gestió de residus, podran baixar-hi gratuïtament. Altres llocs permetran als visitants oferir-se voluntaris en els esforços de neteja. La Galeria Nacional de Dinamarca realitzarà tallers per convertir residus plàstics en obres d'art, mentre que la Copenhagen Surf School oferirà un dinar gratuït als surfistes que participin en 30 minuts de neteja de la platja després de la classe. Més de 20 atraccions participaran en el programa pilot durant l'estiu.

“La nostra visió amb CopenPay és crear un efecte dòmino”, ha dit Hansen. “Esperem que mostrant l'èxit d'aquesta iniciativa i d'unes quantes més, altres ciutats del món s'inspirin per trobar la manera d'incentivar un comportament turístic més sostenible i, en última instància, que tot plegat condueixi a un futur més sostenible per a tothom”.

Copyright by The New York Times

stats