Internacional Europa 17/10/2022

Crítiques a Borrell per haver dit que el "jardí" europeu s'ha de protegir de la "jungla" que és "la major part del món"

El cap de la diplomàcia europea admet que "probablement" no es va saber expressar "correctament"

2 min

Brussel·lesEl discurs del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, amb motiu de l'inici de curs de l'Acadèmica Diplomàtica Europea de Brussel·les continua aixecant polseguera. Cada vegada són més els usuaris i mitjans de comunicació que consideren que la comparació de l'exministre espanyol, que va dir que Europa és un "jardí" davant de la "jungla" que són la majoria d'estats del món, és racista i colonialista. "La resta del món no és exactament un jardí. La major part és una jungla, que pot envair el nostre jardí. Els jardiners han de tenir-ne cura", va dir dijous Borrell als diplomàtics comunitaris novells.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També va emplaçar la seva audiència i tots els polítics de la Unió Europea, com a bons "jardiners", a anar a la "jungla" per protegir i fer créixer l'extensió del "jardí", ja que intentar-lo tancar amb "murs elevats" no és suficient per aturar-hi "l'alta capacitat de creixement de la jungla". "Els jardiners hem d'anar a la jungla. Els europeus hem d'estar molt més connectats amb la resta del món. Si no, la resta del món ens envairà, de diferents maneres i amb diferents significats", va declarar Borrell.

En veure que la comparació no era del tot idònia, el cap de la diplomàcia europea va demanar ràpidament si el discurs s'estava gravant i es publicaria. "Això es penjarà a internet? [Se sent que li responen que sí i riures] Doncs així anem amb compte, perquè hi ha coses que es poden dir en un ambient reduït i de treball i a porta tancada que potser no es poden projectar... a la jungla", va afegir, ja sense marxa enrere.

Aquest dilluns a la tarda, a la roda de premsa posterior a la reunió dels ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea que s'ha celebrat aquest matí a Luxemburg, Borrell ha admès que "probablement" no va saber expressar "correctament". "En cap cas era un discurs colonialista, racista, etnicista o supremacista, que he llegit que diuen alguns, sinó que és un missatge de solidaritat", ha remarcat l'exministre espanyol, que ha argumentat que només volia assenyalar la necessitat de defensar i difondre arreu el sistema democràtic de benestar europeu.

D'altra banda, la Comissió Europea ha assegurat que manté la "confiança" en el cap de la diplomàcia europea malgrat la polèmica. "Òbviament, la presidenta continua confiant en l'alt representant", ha volgut remarcar en una roda de premsa celebrada avui a Brussel·les la portaveu comunitària, Dana Spinant.

Amb tot, i posteriorment a la rectificació de Borrell i al suport de la Comissió, els Emirats Àrabs Units van expressar el seu rebuig a les "declaracions racistes". El ministeri d'Exteriors va convocar a consultes el cap de la delegació de la UE al país, i va sol·licitar a l'oficina de Borrell que els proporcioni una explicació per escrit del que descriuen com a "comentaris feridors".

Aquesta no és la primera vegada que acusen Borrell de fer declaracions colonialistes i racistes. Quan era ministre d'Afers Estrangers d'Espanya va dir en un discurs a la Universitat Complutense de Madrid que els Estats Units es van independitzar després de "matar quatre indis". "[Els EUA] van fer la independència pràcticament sense història. L'únic que havien fet era matar quatre indis, però a part d'això va ser molt fàcil...", va dir l'aleshores ministre d'Exteriors.

stats