Internacional Europa 22/07/2022

La dreta es prepara per recuperar el poder a Itàlia

Berlusconi intentarà guanyar terreny a Meloni i Salvini, grans favorits

3 min
Matteo Salvini (la Lliga), Giorgia Meloni (Germans d'Itàlia) i Silvio Berlusconi (Força Itàlia)

RomaItàlia es prepara per tornar a les urnes després de la dimissió del primer ministre, Mario Draghi, que s'hi ha vist obligat per la pèrdua de confiança de tres dels socis que formaven part de l'heterogènia majoria parlamentària que li donava suport. I els partits no han perdut ni un minut per arrencar una campanya electoral que, en realitat, ja fa mesos que es cuina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com si fos un déjà-vu, Matteo Salvini ha sigut el primer a celebrar el retorn als carrers i a les promeses electorals a cop de tuit, un terreny en què sap moure's millor que ningú. Immigració i reforma fiscal continuen sent els arguments clau de les propostes de la Lliga. "Estan arribant centenars d'immigrants irregulars", ha advertit en una entrevista en directe a la televisió pública italiana, assegut en un despatx que no era el seu i envoltat de crucifixos i estampes de la Verge. Il Capitano en estat pur.

Dimecres, Draghi va oferir als partits retirar la seva anunciada dimissió a canvi d'un nou pacte de legislatura, però la maquiavèl·lica màquina electoral ja s'havia posat en marxa. La Lliga, Força Itàlia i el Moviment 5 Estrelles (M5E) no van participar en la votació al Senat, certificant així la fi del govern i condemnant Itàlia a unes eleccions anticipades el 25 de setembre. La decisió del M5E, que va obrir la crisi la setmana passada després de retirar la confiança a l'executiu del qual formava part, no va ser una sorpresa. Tampoc l'oportunisme de Salvini, que va pujar al carro dels grillini per provocar la caiguda del govern sense assumir la responsabilitat de fer-ho. El que pocs s'esperaven al país transalpí –inclòs Draghi– és que a la qüestionada operació s'hi unís Silvio Berlusconi.

Trencament a Força Itàlia

La decisió del magnat de cedir als cants de sirena de Matteo Salvini i Giorgia Meloni, la líder dels Germans d'Itàlia –l'únic partit que s'ha mantingut a l'oposició i el més afavorit per un avançament electoral–, ha provocat un terratrèmol a Força Itàlia. Dos dels parlamentaris més propers al magnat, que exercien com a ministres a l'executiu, han abandonat el partit amb un cop de porta. I podria ser que no fossin els últims. "No soc jo qui se'n va, és Força Itàlia qui renega de la seva història", ha dit Renato Brunetta, ministre en funcions d'Administració Pública. "Són uns desagraïts, que descansin en pau", ha etzibat Berlusconi sense contemplacions.

La ressaca de la crisi política que aquesta setmana ha enfonsat el tercer govern italià dels últims quatre anys, condemnant la legislatura a un final prematur, ha fet tornar Berlusconi a la primera línia política en plena onada de calor. L'empresari multimilionari ha aprofitat el protagonisme recuperat després d'anys d'ostracisme –des que va abandonar el Senat per la porta del darrere el 2013– per reivindicar la centralitat del seu partit i llançar un programa electoral. "Pensions mínimes de 1.000 euros i plantar un milió d'arbres l'any", ha anunciat. En diverses entrevistes a mitjans locals, Berlusconi ha assegurat que el responsable de la caiguda de Draghi ha sigut el mateix Draghi, que es va negar a acceptar la proposta de la centredreta d'un nou executiu sense el M5E. "Probablement estava cansat i ha aprofitat l'ocasió per anar-se'n".

Berlusconi pensa en gran, malgrat que Força Itàlia, el partit conservador i liberal que va fundar fa tres dècades, encara no s'ha recuperat del sorpasso de Salvini a les eleccions del 2018. I totes les estimacions de vot coincideixen a assenyalar que el líder de la Lliga patirà la mateixa sort que Il Cavaliere en els pròxims comicis, per als quals Meloni parteix com la gran favorita.

stats