Europa continuarà pagant el gas rus en euros

Putin presenta un mecanisme per rebre rubles pel seu gas tot i que els governs el paguin amb altres monedes

ARA / Quim Aranda
3 min
Vladímir Putin

BarcelonaVladímir Putin va situar l'1 d'abril, és a dir, aquest divendres, com el dia en què exigiria pagar amb rubles el gas rus a tots aquells governs "hostils" que en volguessin. La mesura anava directament dirigida a la majoria de països de la Unió Europa, totalment dependents de Moscou des d'un punt de vista energètic. Des de Brussel·les s'havia advertit que el Kremlin no podia demanar això, ja que vulnerava els contractes signats. Finalment, i després de dies d'incertesa, Putin ha presentat aquest dijous un nou mecanisme a partir del qual els governs europeus podran pagar el gas amb euros però Rússia acabarà rebent aquestes quantitats amb rubles. Com? Els anomenats països hostils (entre els quals hi ha tots els de la UE) hauran d'obrir uns comptes bancaris especials a Gazprombank, l'única entitat autoritzada pel govern i un dels pocs bancs que no han estat sancionats per Occident, on pagaran el gas amb les seves monedes, principalment euros. Seguidament, aquesta entitat canviarà els euros (o els dòlars) per rubles al mercat de divises de Moscou, i aquests diners seran transferits de manera immediata al subministrador de gas, és a dir, al gegant estatal Gazprom.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una compareixença televisada aquest dijous, després de la signatura del nou decret, Putin ha volgut presentar la mesura com una victòria i una resposta, ferma i dura, davant les sancions econòmiques d'Occident a causa de la invasió russa contra Ucraïna. "Avui he signat un decret que estableix les regles per comerciar amb gas natural amb els anomenats països hostils. Suggerim a les nostres contraparts un mecanisme clar i transparent. Per poder comprar gas natural hauran d'obrir comptes en rubles en bancs russos, i exactament des d'aquests comptes s'executaran els pagaments del gas pel subministrament que comença demà, primer d'abril", ha dit. Després ha subratllat: "En cas que aquests pagaments fallin i no s'executin, considerarem que les nostres contraparts no han pagat. Ningú no ven res de franc, i tampoc tenim la intenció de fer caritat. I [si no es paga el gas en rubles] Tots els contractes se suspendran".

Les interpretacions del decret, doncs, no serien tan categòriques com les declaracions del president rus, que podrien estar més destinades al consum intern. Al cap i a la fi, el que passarà serà que Rússia establirà un mecanisme especial per a aquests pagaments. Per exemple, un país com Alemanya paga en euros en un compte bancari especial rus del Gazprombank. Posteriorment, aquesta entitat negociarà a la Borsa de Moscou la conversió dels euros en rubles, que es dipositaran en un altre banc rus des del qual es farà, finalment, el pagament. Segons l'agència russa Tass, el Banc Central de Rússia determinarà en un termini de deu dies el procediment per obrir comptes especials per als compradors estrangers de gas.

En la seva intervenció, Putin també ha assegurat: "En una situació en què els sistemes financers dels països occidentals estan sent utilitzats com a armes, i les empreses d'aquests països es neguen a complir els seus contractes amb bancs, empreses i particulars russos, i quan els actius en dòlars i euros es congelen, no té sentit utilitzar les monedes d'aquests països. Aquestes accions reforçaran la sobirania financera de Rússia".

Explicació d'ahir

Ahir Putin va parlar amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i amb el primer ministre italià, Mario Draghi, i abans-d'ahir amb el president francès, Emmanuel Macron, i tots van acabar tenint la impressió que podrien pagar en euros. Així ho ha confirmat avui, en conferència de premsa des de Roma, Draghi, que ha dit: "El que he entès, però potser m'equivoco, és que la conversió del pagament és una qüestió interna de la Federació Russa".

De fet, aquest dijous mateix, el canceller Scholz ha comunicat al president Putin que el seu país ha comprovat els contractes amb Rússia per al lliurament de gas i que el continuarà pagant en euros i de vegades en dòlars. El govern alemany s'ha pronunciat sobre la qüestió després de l'anunci de màxims de Putin. En una conferència de premsa amb el seu homòleg austríac, Karl Nehammer, Scholz ha dit que Alemanya espera independitzar-se de les importacions de petroli i carbó rus aquest any, però que trigarà més temps a reduir la dependència del gas rus. El canceller alemany ha afegit que les llacunes en les sancions introduïdes per la invasió d'Ucraïna s'han de tancar per mantenir la pressió sobre Putin, informa Reuters. Per la seva banda, el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, s'ha pronunciat en els mateixos termes: "Els contractes són contractes", ha dit, al mateix temps que ha reconegut que "podria haver-hi una situació demà en què ja no hi hagués gas rus". "Depèn de nosaltres preparar-nos per a aquests escenaris, i ho estem fent", ha dit també després de mantenir una trobada a Berlín amb el seu homòleg alemany, Robert Habeck.

stats