Setge judicial a l'expresident dels Estats Units
Internacional Europa 21/09/2022

La fiscal de Nova York denuncia Trump per frau continuat al capdavant del negoci familiar

La demanda civil li demana una sanció de 250 milions de dolars per haver "inflat" artificialment el seu patrimoni

3 min
Donald Trump, animant els seus seguidors a assaltar el Capitoli, el 6 de gener

LondresEl cercle judicial contra Donald Trump s'estreny. La fiscal general de Nova York, Letitia James, ha presentat aquest dimecres una demanda per frau civil contra l'expresident dels Estats Units i tres dels seus fills, i ha demanat a un tribunal de Manhattan que prohibeixi a tots quatre exercir com a directius o consellers delegats o representants en qualsevol empresa de l’estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La demanda es fonamenta en el fet que, "amb l'ajuda dels seus fills i alts executius de l'organització Trump, [l’expresident] va inflar falsament el seu patrimoni net en milers de milions de dòlars per enriquir-se injustament i enganyar el sistema”. James ha fet l'anunci de la denúncia en un comunicat i una posterior conferència de premsa. Però l’organització Trump nega qualsevol delicte.

La demanda civil demana per a tots quatre una sanció de 250 milions de dòlars. Els tres fills implicats són Ivanka, Eric i Donald Jr. Al mateix temps, també es veuen afectats dos dels executius de la companyia, Allan Weisselberg i Jeff McConney. A més, la fiscal James conclou que Trump va infringir “plausiblement” les lleis penals federals i, en conseqüència, ha enviat les seves conclusions als fiscals federals perquè analitzin també si hi ha o no delicte.

Operació repetida

Mitjançant "frau comercial persistent i repetit", els Trump van convèncer els bancs perquè prestessin diners a la seva organització en condicions més favorables del que es mereixien", argumenta la demanda. Aquesta és l’acció legal més greu a què Donald Trump fa front des que va deixar la Casa Blanca, i s'afegeix, entre moltes altres, a la que es porta a terme actualment per la tinença il·legal de documents classificats com a secrets, després que se'ls emportés quan va marxar del despatx Oval.

A la demanda també es pot llegir que la finca i el complex de golf de l'expresident a Mar-a-Lago, a Florida, que es van valorar en 739 milions de dòlars, s'haurien d’haver valorat, només, en uns 75 milions.

Suposadament, Trump també va enganyar a l’hora de declarar les dimensions del seu apartament de la Cinquena Avinguda de Nova York. Va afirmar que tenia més de 2.700 metres quadrats, però segons la Fiscalia només té, aproximadament, un terç d’aquesta mida. L'engany va fer possible que la valoració superés l'import que s’ha pagat mai per la venda de qualsevol apartament de la ciutat.

Trump Turnberry, el club de golf de Trump a Escòcia, estava valorat en gairebé 127 milions de dòlars. Però la demanda sosté que des que es va inaugurar, el 2017, la instal·lació ha tingut pèrdues cada any. “Com a resultat, utilitzar valors per al camp de golf que oscil·len entre els 123 i els 126,8 milions de dòlars, basats en l’ús del pla d'actius fixos, és materialment enganyós; el camp de golf s'hauria d'haver valorat en una xifra molt inferior”, també considera la fiscal.

En paraules de Letitia James, doncs, l'objectiu de la família Trump era dibuixar una imatge brillant del patriarca i del valor multimilionari de les seves propietats. Això “li donava un avantatge [de cara a negociar crèdits amb els bancs, per exemple], mentre que en altres moments minimitzava el valor d'aquests mateixos actius a efectes fiscals. Afirmar que tens diners que no tens no és l'art de fer negocis, sinó l’art del robatori", ha dit James en la seva compareixença pública. "Aquesta nació no té dos conjunts de lleis diferents: els expresidents han de respectar els mateixos estàndards que els nord-americans normals i corrents", ha reblat.

Caça de bruixes

La demanda és la culminació de la investigació civil de tres anys de la fiscal general demòcrata sobre Trump i la seva organització empresarial. La demanda també suposa un cop important a l'expresident i a la seva xarxa, i té el potencial de convertir-se en el desafiament legal més important al qual s'ha enfrontat fins ara.

Si el cas arribés a judici i Trump el perdés, un jutge podria imposar sancions financeres i restringir les operacions comercials de l'expresident a Nova York. I això podria tenir lloc en uns moments en què, potencialment, es jugaria la designació a candidat republicà en la campanya presidencial del 2024.

Amb una demanda pendent, a més, Donald Trump podria tenir dificultats per obtenir crèdits bancaris i la liquiditat de l'organització es veuria molt afectada. Trump ha titllat reiteradament la investigació de la Fiscalia de Nova York de “cacera de bruixes” per motius polítics i ha qualificat Letitia James, una dona negra, de "racista". El mes passat, James va rebutjar una oferta de l'organització Trump per resoldre l'assumpte amb un acord extrajudicial.

D'altra banda, Donald Trump es va negar a respondre preguntes en una llarga declaració a porta tancada a l’oficina de la Fiscalia invocant més de 400 vegades el seu dret constitucional a no autoincriminar-se.

stats