Internacional Europa 05/07/2023

França (i Macron) capgira el focus: de criticar la violència policial a assenyalar els manifestants

L'Elisi promet mà dura contra els joves violents i proposa multes als pares "a la mínima tonteria"

3 min
El president francès, Emmanuel Macron, parla amb els alcaldes de les ciutats més afectades per les manifestacions i els aldarulls.

ParísL'endemà de la mort de l'adolescent per un tret de la policia, quan les imatges dels fets gravades per un testimoni s'havien convertit en virals a Twitter, el president de la República Francesa afirmava que la mort d'un noi de 17 anys a mans de la policia era "inexplicable i inexcusable". La frase no va agradar als cossos policials, que veien com el cap de l'estat criticava públicament l'actuació d'un dels seus i situava la violència policial en el centre del focus polític i mediàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una setmana després, el focus s'ha capgirat. Macron visitava per sorpresa dimarts a la nit una comissaria de policia de París per felicitar els agents antiavalots per la feina feta en els últims dies. La revolta protagonitzada pels joves de les banlieues franceses, que va sorgir com a protesta per la violència policial que va posar fi a la vida del jove Nahel, va acabar derivant en actes més propers a la delinqüència que a la protesta, amb saquejos de botigues i un intent de cremar el domicili de l'alcalde mentre a dins hi dormien tres persones, entre les quals dos nens de 5 i 7 anys.

La situació dona ales als posicionaments de l'extrema dreta. "És l'esquema recurrent. Hi ha un mort. Però la investigació i el procés necessiten temps. Mentrestant, hi ha l'espiral mediàtica amb el succés, les manifestacions, i al final els aldarulls. En bucle. I això sempre afavoreix els extremistes", apunta Jean-Yves Camus, politòleg de la Fundació Jean-Jaurès.

El president probablement farà un discurs en els pròxims dies, quan estigui més clar que els incidents violents són història, però aquests dies ja està enviant missatges adreçats als protagonistes dels aldarulls –nois molts joves, majoritàriament– per intentar que la violència no revifi. En plena onada de violència, Macron ja havia apel·lat a la responsabilitat dels pares d'aquests joves i els havia demanat que no els deixessin sortir de casa. Ara el president aposta per la mà dura i amenaça les famílies amb multes si els fills surten al carrer a provocar més danys.

Segons revela el diari Le Parisien, en la seva visita a una comissaria divendres, Macron va dir que caldria imposar multes a les famílies "a la primera tonteria" dels seus fills per evitar més violència. "Caldria que a la primera infracció, puguem sancionar financerament i fàcilment les famílies", va afirmar el president. Per ara no hi ha cap proposta formal per imposar multes als pares dels violents, la majoria joves de les banlieues de famílies amb rendes baixes i barris pobres.

Optimisme de Macron

En qualsevol cas, els carrers a França continuen en calma aquest dimarts. El president creu que la revolta ha acabat: la relativa tranquil·litat de les últimes dues nits als carrers de França convida a l'optimisme. "Vull ser prudent, però crec que el pitjor moment ja ha passat", ha assegurat aquest dimarts després de rebre més de 200 alcaldes que han estat víctimes d'atacs violents. "Us volia rebre per donar-vos el suport, l'estima i el reconeixement de la nació per la vostra acció d'aquests últims dies", ha destacat Macron. Els alcaldes i els ajuntaments han estat un dels principals objectius dels atacs violents.

Segons el balanç que ha fet el ministeri de l'Interior aquest dimarts, des de l'inici dels aldarulls s'han fet 3.625 detencions i 808 policies i gendarmes han resultat ferits. A més a més, han cremat 5.892 vehicles; s'han danyat o cremat 1.105 edificis públics, sobretot ajuntaments, escoles i equipaments, i s'han declarat 12.202 focs a la via pública. L'elevadíssim nombre de detencions en només una setmana ha col·lapsat els jutjats, especialment els de París i la seva àrea metropolitana.

També han estat saquejats 200 comerços d'alimentació, mentre que 370 agències bancàries i 436 estancs han estat atacats. Els aldarulls també han afectat botigues de roba, d'esport i de bricolatge, així com gimnasos. Encara no hi ha xifres oficials de la factura de les destrosses, però la patronal francesa, Medef, calcula que els danys superen els 1.000 milions d'euros. El president de la República ha anunciat aquest dimarts que el govern francès prepara una llei d'urgència "per a la reconstrucció", tot i que no n'ha avançat els detalls.

stats